Kyslá kapusta – slovenský zázrak na imunitu nesmie chýbať na žiadnom tanieri. Prezradíme vám dôvody
17.10.2021 | Kyslá kapusta | Iveta Hricková
Vo svete gastronómie vládne hit fermentovaných potravín. Kuchári ich majú radi nielen pre ich výraznú chuť, ale i vysokej výživovej hodnote. Slovensko sa môže taktiež pochváliť jedným kvaseným pokladom, ktorým je naša milovaná kyslá kapusta.
prečítajte si tiež: https://instacks.sk/jesen-v-znameni-gurmanskeho-zazitku-zajdite-si-na-vychyrene-husacie-hody
Prečo je taká zdravá?
- Zlepšuje imunitu
Kyslá kapusta je bohatým zdrojom vitamínu C. Je preto výborná na podporu imunity. Naši predkovia ju jedávali viackrát týždenne, vďaka čomu boli odolnejší voči chorobám. Pokiaľ potrebujete rýchlu dávku týchto výživných látok, stačí vám vypiť deci vody, ktorá vzniká pri kvasení. Tá fantasticky naštartuje imunitu a pomôže vám i v sychravom alebo studenom počasí.
- Upravuje črevnú mikroflóru
Niektorí ľudia odmietajú kyslú kapustu kvôli tomu, že po nej chodia častejšie na veľkú potrebu. Tohto vedľajšieho účinku sa nemusíte obávať. Práve vtedy dochádza k prečisteniu čriev a k napraveniu mikroflóry. Akonáhle sa naštartuje správne trávenie, nebude vám to už spôsobovať takéto problémy.
- Pomáha pri vírusových ochoreniach
Nezabúdajte na kyslú kapustu ani v prípade typických jesenných a zimných ochorení, akými sú nádcha či chrípka. Keď sa nebudete cítiť dobre, budete mať zvýšenú teplotu a upchatý nos, pripravte si polievku z kyslej kapusty. Jedzte ju čo najteplejšiu, aby ste sa dobre zahriali a zaútočili na vírusy. Vďaka tomu organizmus ihneď zareaguje a začne bojovať proti chorobe.
- Znižuje hladinu cholesterolu
Všeobecne kvasené výrobky výborne pomáhajú pri čistení krvi. Či máte problém s cievami, alebo zvýšený cholesterol, kyslá kapusta vám pomôže vyriešiť i tento problém. Pre požadovaný efekt ju ale konzumujte minimálne raz do týždňa.
- Očisťuje organizmus
Fermentované potraviny napomáhajú celkovej očiste organizmu. V tomto prípade je lepšie, ak zjete priamo surovú kyslú kapustu, keďže má silnejšie účinky. Môžete si ju dopriať ako prílohu k hlavnému jedlu alebo ju zmiešať s inými surovinami v chutnom šaláte.
Ľahko ju pripravíte aj doma
Nespočetne rodín si pripravuje vlastnú kyslú kapustu. Potrebujete na ňu kameninový alebo keramický sud. Vo veľkých sadoch ju kúpite už nastrúhanú a pripravenú na nakladanie. Použiť musíte zimný typ, pretože letný by po dokončení fermentovania nemal dobrú konzistenciu. Doma ju vysypte do vaničky, prípadne inej veľkej nádoby. Zmiešajte ju so soľou, celým korením, bobkovým listom a posekanou cibuľou. Primiešajte do nej aj pár kyslých jabĺčok, ktoré podporia proces kvasenia. Takto ju nechajte odstáť hodinu, aby pustila nadbytočnú šťavu. Dno suda vysteliete listami kapusty. Na tie naukladajte povedzme pár kúskov staršieho chleba, kôpor, hrozno alebo iné ovocie. Potom začnite tlačiť kapustu, ktorú po odobratí z vaničky vždy najprv dobre vyžmýkajte. Ak máte veľkú nádobu, zatláčajte ju prešľapovaním nohami, pokiaľ je menšia, musíte použiť silu rúk. Na vrchu suda ponechajte väčší voľný priestor, pretože počas kvasenia vzniká tekutina, ktorú budete odoberať. Ak by jej bolo naopak málo, musíte ju kedykoľvek počas zimy doliať vodou, kapusta má byť po celý čas ponorená v tekutine. Na záver ju zaťažte kamenným ťažítkom, drevenou doskou a zavrite vrchnákom. Do žliabku dolejte vodu. Mesiac nechajte sud v teple, aby začal proces kvasenia. Potom ho presuňte do studenej pivnice, kde vám vydrží celú sezónu.
Vyskúšajte ju aj v týchto receptoch:
-
polievka z kyslej kapusty s krúpami a hubami,
-
guľky z mletého mäsa dusené v kyslej kapuste,
-
kurča pečené na kyslej kapuste,
-
segedínsky guláš,
-
pečené bravčové mäso s kyslou kapustou a zemiakmi,
-
koložvarská kapusta,
-
strapačky,
-
zemiakové placky s dusenou kyslou kapustou,
-
zeleninový šalát s kyslou kapustou,
-
chlpaté knedlíky s kyslou kapustou.