Zostalo vám po sviatkoch suché pečivo? Takto uchováte jeho čerstvosť
24.01.2021 | Skladovanie pečiva | Milan Cigánik
Bez ohľadu na to, či pečiete drobné suché pečivo iba na Vianoce, alebo aj počas roka, vždy príde vhod niekoľko tipov, ako ho uchovať jemné a čerstvé.
Ak vyskúšate naše rady, neprekvapí vás žiadna nečakaná návšteva a nebudete musieť na poslednú chvíľu vymýšľať, čo hosťom ponúknuť k dobrej kávičke.
1. Pred zamrazením pečivo vychlaďte
Pri bežnej izbovej teplote suché pečivo vydrží iba tri dni. Dlhšie čerstvé ale zostane, pokiaľ ho uložíte na suchom a chladnom mieste, akým je napríklad zadná polica vašej komory. Ak ho dáte do mrazničky, vydrží minimálne ďalších šesť mesiacov. Dôležité je, aby sa vplyvom chladenia nezničilo. Predtým, než ho zamrazíte, musí byť dokonale vychladené. Inak hrozí, že vplyvom tepla nastane kondenzácia a pečivo sa pokazí. Ak ho chcete neskôr opätovne rozmraziť, postačí rožložiť jednotlivé kúsky na čistý plech a počkať, kým dosiahnu izbovú teplotu.
2. Každý druh oddelene
Ak máte rôzne koláčiky, dodržujte zásadu - každý druh skladovať oddelene. V opačnom prípade sa môže stať, že chrumkavé pečivo navlhne, alebo sa narušia chuťové profily jednotlivých druhov. Klasické pečivo neraz nasiakne vôňou iných druhov s výraznejšou arómou, na to pri skladovaní nezabúdajte.
3. Ako ich skladovať?
Chrumkavé suché pečivo možno skladovať v nádobách s voľne priliehajúcim vekom. Aby sa pečivo na seba nelepilo, ukladajte ho po vrstvách a medzi jednotlivé vrstvy dajte voskový alebo pergamenový papier. Najlepší variant je najskôr ich zamraziť a až následne uskladniť. Koláčiky bez polevy ako prvé vychlaďte, vychladené zabaľte do igelitu a zamrazte vo vzduchotesnej nádobe. Pred podávaním ich stačí rozmraziť pri izbovej teplote.
4. Použite správnu nádobu
Aby vaše drobné, suché pečivo zostalo čo najdlhšie čerstvé, nemal by sa k nemu dostať vzduch. Preto je najvhodnejšie skladovať ho vo vzduchotesnej nádobe s pevne priliehajúcim vekom.
5. Zmrazte si cesto
Ak sa vám podarí zamiesiť viac cesta ako spotrebujete, nezúfajte. Nemusíte v momente piecť ďalšie kúsky. Cesto si skrátka zamrazte. V prípade sušienok máme jednoduchú fintu. Na plech vyložený pergamenovým papierom poukladajte kopčeky cesta a vložte na polhodinku do mrazničky. Akonáhle sú dostatočne stuhnuté, umiestnite ich do uzatvárateľného plastového vrecka. Koláčiky sa vtedy pečú o 3 až 5 minút dlhšie než pôvodne.
Zamraziť dokážete aj cesto na vykrajovanie suchého pečiva, ale i cestá na vyvaľkanie. Tieto druhy treba nechať odležať na chladnom mieste, takže dlhší pobyt v mrazničke im rozhodne neuškodí. Stačí zabaliť zamiesené cesto do igelitu a uzavrieť do plastového vrecka na zips. Zamrazené cesto odporúčame spotrebovať do troch, maximálne šiestich mesiacov. Pred pečením nechajte cesto počas noci rozmraziť v chladničke.