Známy tatranský cukrár pečie koláče pre ľudí v prvej línii. Pomôcť môžete aj vy

Známy tatranský cukrár pečie koláče pre ľudí v prvej línii. Pomôcť môžete aj vy

19.02.2021 | Matúš Reľovský | Iveta Hricková

Pandémia koronavírusu odhalila, koľko dobrých ľudí existuje medzi nami, a ako si dokážeme napriek náročnej situácii vzájomne pomôcť. Obzvlášť dôležité je šíriť radosť, ktorá nám vlieva nádej a dobrú náladu.

Často na to postačí aj taká drobnosť, akou je skvele upečený zákusok.

Rozdávajú koláče pre zdravotníkov

Známy tatranský cukrár Matúš Reľovský pracoval v minulosti v hoteli Lomnica v Tatranskej Lomnici. Neskôr sa osamostatnil a otvoril si vlastnú cukrársku firmu, z ktorej zásoboval skvelými dezertmi viaceré podniky v Poprade a okolí. Po začatí pandémie počty objednávok klesli, preto musel prerušiť výrobu. Na prelome rokov dostal ponuku od svojho kamaráta, nad ktorou ani chvíľku nezaváhal, a spoločne pod Tatrami odštartovali nádherný projekt. „Oslovil ma bývalý kolega a kamarát šéfkuchár Ján Dudáš, ktorý prišiel s nápadom napiecť koláče pre zdravotníkov. On sám už predtým začal variť jedlo zadarmo pre Spišskú charitu, ale nie každé zariadenie môže prijať stravu. Napiekli sme teda prvých 700 kusov zákuskov pre popradskú nemocnicu a tá radosť tých zdravotníkov bola niečo, čo nezažijete len tak. Preto sme si povedali, že pokiaľ máme prostriedky od sponzorov alebo obyčajných ľudí, tak budeme piecť, keďže tak či tak by sme iba sedeli doma. A odvtedy sa nám myslím darí skvele,“ povedal Matúš Reľovský. Prvé veterníky odovzdali popradským zdravotníkom ešte v januári. Odvtedy už potešili v danom regióne aj iné zdravotnícke zariadenia, domovy sociálnych služieb či požiarnikov. Aspoň takýmto spôsobom chcú odmeniť to, čo pre verejnosť robia ľudia z prvej línie.

Prečo si vybrali práve veterník?

Sladké potešenie má medzi unaveným personálom vždy pozitívnu odozvu. I to motivuje Matúša Reľovského a ostatných členov jeho tímu k tomu, aby ich pravidelne potešili ďalšou dávkou chutných prekvapení. Pravidelnou súčasťou výslužky sú veterníky, ktoré tiež odštartovali tento sympatický projekt. „Pre veterníky sme sa rozhodli preto, lebo si myslím, že na Slovensku ich má skoro každý rád. Zmenil som iba polevu, pretože karamelovú nemôže jesť každý, lebo je veľmi sladká. Namiesto nej dávame kvalitnú belgickú čokoládovú polevu, ktorú máme od darcu Zeus Bratislava. Veterníky pečiem od 2. ročníka na strednej škole, pretože ich miloval môj otec,“ prezradil tatranský cukrár.

Pomáhajú im sponzori, kolegovia i študenti

Okrem sladkých veterníkov Matúš Reľovský pripravuje aj slané pečivo a jeho kamarát Ján Dudáš naďalej varí obedy, ktorými potešili napríklad vojakov v Liptovskom Mikuláši. Toto všetko by však nedosiahli bez pomoci svojho tímu, ktorý pravidelne bez nároku na honorár pomáha potešiť ľudí z prvej línie. Okrem Reľovského a Dudáša sa projektu zúčastňuje aj kuchár René Makovský, kolegovia z hotela Benjamin Gorel a na pomoc prišli i študenti zo stredných škôl z Kežmarku a Horného Smokovca. Veľká vďaka patrí aj sponzorom, ktorí prispievajú finančnými darmi alebo priamo potravinami, z ktorých možno upiecť spomínané dobroty.

Chystajú sa pokoriť slovenský rekord

Pred partiou gastronomických nadšencov teraz stojí veľká výzva. Matúš Reľovský s kolegami by chceli potešiť aj pracovníkov košickej fakultnej nemocnice, kde je aktuálne z hľadiska pandémie mimoriadne zlá situácia. „Tešíme sa na veľkú výzvu, pretože chceme pre nich napiecť 3700 kusov veterníkov, čo bude zároveň slovenský rekord v napečení veterníkov za jeden deň. Ak sa nám to podarí, chceli by sme ich upiecť päťtisíc,“ prezradil jeden z najbližších plánov. Aktuálne pracujú pri každej várke na 1400 kusoch týchto zákuskov, čo Matúšovi Reľovskému a ďalším trom pomocníkom trvalo osem hodín.

Túto peknú myšlienku môžete podporiť aj vy. Stačí, ak pošlete akýkoľvek príspevok na číslo účtu tohto projektu. Všetky vyzbierané financie používajú len na nákup surovín a na sociálnych sieťach zverejňujú aktuálny stav zbierky.

Číslo účtu na podporu tohto projektu - SK83 6500 0000 0036 5008 9266

Ďalšie informácie nájdete TU.