Virtuálne odovzdávanie prestížnych hviezdičiek. Ocenená aj prvá vegánska reštaurácia vo Francúzsku
02.02.2021 | Michelinská hviezda | Milan Cigánik
Pandémia koronavírusu, ktorá v súčasnosti sužuje celý svet, prinútila aj gastronomický priemysel prijať niekoľko zásadných rozhodnutí ako reakciu na opatrenia, zamerané proti šíreniu pandémie.
Zmeny sa dotkli i prestížneho ocenenia reštaurácií, ktoré každoročne usporadúva francúzsky sprievodca gastronómiou Michelin.
Ten čelí kritike za to, že sa rozhodol udeliť svoje ceny počas pandémie, keď je väčšina reštaurácií zatvorených. Svoje rozhodnutie pokračovať v oceňovaní gastronomický sprievodca obhajoval tým, že je to jeden zo spôsobov, ako podporiť dané odvetvie. Iní vydavatelia sprievodcov gastronómiou sa rozhodli udeľovanie cien pre tento rok zrušiť.
Virtuálne udeľovanie ocenení
V porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi sa ocenenia udeľovali virtuálne. Porotcovia sa zišli v reštaurácii Le Jules Verne, ktorá sa nachádza na druhom poschodí Eiffelovej veže, a odtiaľ rozdávali drahocenné hviezdičky. Väčšina z ocenených gastronomických prevádzok bola dlhé mesiace kvôli protipandemickým opatreniam zatvorená, preto zostavovatelia sprievodcu boli doslova nútení obchádzať aktuálne nariadenia. Vždy, keď došlo k zmierneniu alebo zrušeniu obmedzení, snažili sa navštíviť čo najviac reštaurácií. Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov, návštevy realizovali v skrátenom, šesťmesačnom období, a to od mája do októbra minulého roka.
Stihli to vďaka pomoci zo zahraničia
Na pomoc pri svojich tajných inšpekciách si prizvali aj odborníkov zo zahraničia. Do hodnotenia sa zapojilo dvakrát viac zahraničných inšpektorov než obvykle. Vďaka nim sa podarilo, tak ako každý rok, zostaviť rebríček najdôveryhodnejších reštaurácií.
Nová reštaurácia AM par Alexandre Mazzia v Marseille získala tento rok po prvý raz tri hviezdičky. Dva podniky zvýšili počet svojich hviezdičiek z jednej na dve a 54 reštaurácií získalo vôbec prvú hviezdu. Zaujímavé je, že tento rok nik z doposiaľ ocenených svoju hviezdu nestratil.
Prvá vegánska reštaurácia vo Francúzsku ocenená hviezdou
Medzi ocenenými podnikmi je aj reštaurácia ONA, ktorá sa špecializuje na vegánsku kuchyňu. Stala sa vôbec prvou prevádzkou vo Francúzsku, špecializujúcou sa na vegánske jedlá, ktorá získala michelinskú hviezdu. Zároveň jej bola udelená i Zelená hviezda za udržateľnosť.
Reštaurácia sa nachádza v malej juhozápadnej dedinke Ares, neďaleko Bordeaux. Bola založená v roku 2016, a to vďaka crowdfundingu a pôžičke od zelenej banky. Šéfkuchárka Claire Vallée o sebe tvrdí, že je samouk. Na vlastnej terase pestuje viac než 140 odrôd jedlých rastlín, ktoré používa pri príprave vegánskych jedál. Reštaurácia využíva obnoviteľnú energiu a kompostovací systém. V ponuke môžete, okrem iných špecialít, nájsť i večerné menu, zostavené zo siedmych chodov v sume 59,- eur.
Doposiaľ michelinskou hviezdou ocenené vegánske reštaurácie boli z Číny, Rakúska, Japonska, USA či Talianska.