Vianočné priania od našich osobností: „Šťastné a veselé...“
24.12.2021 | Želania od našich osobností | Naďa Trenčanská
Tak ako minulý rok, i teraz budete môcť nazrieť do sviatočných domácností inšpiratívnych Slovákov.
Zistili sme pre vás, ako vyzerajú Vianoce u nich doma, s kým ich trávia najradšej a nezabudli sme sa opýtať ani na ich zvyky, tradície či obľúbené vianočné pochúťky.
Fero Výrostko - Herec
"Ako malý chlapec som sa na Vianoce vždy nesmierne tešil. Počítal som dni, kedy sa ráno zobudím a v izbe uvidím velikánsky prekrásne a bohato vyzdobený vianočný stromček. Mama so starkou ho pripravovali a zdobili vždy v noci, aby sme my deti mali ráno takéto prekvapenie, ktoré nám priniesol Ježiško. Okrem pôstnej, ale bohatej večere a darčekov som sa tešil aj zo zarobených koruniek vykoledovaných u susedov, či v našej rozvetvenej rodine.
Dnes trávim Vianoce v úzkom kruhu rodiny, so synom Ferkom. Po koledovaní už nechodím, večeriame pri maličkom živom stromčeku, vyzdobenom výlučne slovenskými ľudovými ozdobami. Po vianočnom vinši a prípitku nasledujú oplátky s medom, kapustnica, klobáska so zemiakovým pyré, pečená, alebo vyprážaná ryba, rezeň so zemiakovým šalátom, zopár zákuskov, pohárik vínka, či pivka a vychutnávame si vianočnú pokojnú atmosféru. S darčekmi to nepreháňame, väčšinou niečo praktické a malá pozornosť, ako prekvapenie. Ak to počasie a koronové opatrenia dovolia, určite počas sviatkov vyrazím do hôr za turistikou, či lyžovačkou. Milí čitatelia, prajem Vám krásne pokojné vianočné sviatky, prežite ich v pohode a predovšetkým v zdraví."
Jana Mašlejová – Riaditeľka Strednej odbornej školy masmediálnych štúdií v Bratislave
"Pre mňa Vianoce začínajú už začiatkom decembra. Mám rada predvianočné obdobie, kedy sú ľudia k sebe viac priateľskejší, šťastnejší a milší. Rada sa stretnem so svojimi kamarátmi a známymi (s niektorými sa nevidíme aj celý rok) pri varenom vínku, punči a dobrom jedle. U mňa k tomu predvianočnému času patrí aj pečenie koláčikov, ktorých vždy napečiem veľa (tento rok ich tuším je 17 druhov). Je to pre mňa istý druh relaxu. K tomu si pustím klasické vianočné rozprávky a filmy, ako Popoluška, Princezná so zlatou hviezdou na čele, S tebou mě baví svět a pod. a pečenie ide od ruky.
Samotné Vianoce si neviem predstaviť bez mojej rodiny, s ktorou strávim aj tohtoročné Vianoce. Deň pred Štedrým večerom zdobíme všetci stromček, najviac sa z neho teší naša mamka. Štedrý deň sa nesie v znamení príprav jedla, máme presne rozdelené, kto čo pripravuje. So sestrou máme jeden zvyk, poobede chodíme na cintorín zapáliť sviečky otcovi a všetkým blízkym, ktorí už nie sú medzi nami. Cestou z cintorína zvykneme zavinšovať jednej blízkej kamarátke. A ja ešte potom odnesiem darčeky mojim "adoptívnym deťom", sú to deti mojej kamarátky, o ktoré som sa starala od ich narodenia, dnes sú to už dospelí ľudia. Na vianočnom stole nesmie u nás chýbať oplátka s medom a cesnakom, bobaľky s makom, kapustnica, u nás na východe je to jucha s mrveničkou, zemiakový šalát a ryba. Po večeri prichádza na rad rozbaľovanie darčekov, najväčšiu radosť má opäť naša mamka. No a potom už celé sviatky len leňošíme pred telkou s drinkom, koláčikmi a iným dobrým jedlom. Ale športový duch sa v nás nezaprie ani počas Vianoc, (ja a sestra sme telocvikárky, brat bývalý futbalista) a tak sa s partiou telocvikárov a športových nadšencov z mladosti pravidelne každé Vianoce stretávame aj v telocvični pri basketbale. V posledných rokoch sme k tomu pridali aj zimnú turistiku a bežky. Vianočné sviatky sa u nás nesú hlavne v znamení oddychu a pohody.
Všetkým čitateľom želám, aby tohtoročné vianočné sviatky prežili v zdraví, obklopení láskou a pozornosťou svojich najbližších. Nech čarokrásna atmosféra Vianoc, prinesie do ich sŕdc pokoj a naplní ich niečím výnimočným a špeciálnym. Aby načerpali veľa radosti a síl na prekonanie všetkého, čo im nový rok 2022 prinesie. Aby sa z ich života nevytratila ľudskosť a všetci sa vedeli tešiť aj z maličkostí. To všetko prajem hlavne v plnom zdraví a duševnej pohode."
prof. MUDr. František Novomeský, PhD – Súdny znalec, expert na nehody pri potápaní
"Dúfam že mi Covid neprekazí stretnutie s dcérami a ich rodinami, veľmi by mi to chýbalo. A moje vianočné zvyklosti? Žijem skromne, nič nadštandardné nepotrebujem. Štedrovečerný stôl je však bez kapra, ako potápač nedokážem zabiť živú rybu, navyše mám kaprov za kamarátov z jazera. Čierna voda pri Galante. Nuž, aj takí sú... Takže si to nahradím hudbou. František Xaver Brixi, Pavarotti...skúste sa započúvať do jeho "Panis Angelicus". Tiež krásne slovenské koledy alebo "Hej mistře... od Jana Jakuba Ryby. Táto všakovaká nádherná muzika tvorí pre mňa tú pravú a čistú atmosféru Vianoc. Čo viac..?"
prof. RNDr. Roman Paštéka - Univerzitný a vysokoškolský profesor
"Ďakujem za túto milú otázku. Ako veriaci človek vnímam Vianoce ako úžasný sviatok, ktorý nesie v svojom jadre posolstvo o zrodení Boha na Zemi. Týmto základom sú Vianoce tak výnimočné a tam je zdroj všetkého toho pokoja a radosti, ktoré v sebe majú. V našej rodine nesmie chýbať spojenie Vianoc so slávením liturgie v kostole, ale samozrejme že sa veľmi teším dobrému jedlu, ktoré neodmysliteľne patrí na slávnostný stôl v slovenských rodinách počas týchto sviatkov. Moja manželka Karin je excelentná kuchárka, čo sa prejavuje samozrejme aj počas takýchto sviatočných dní. Mimoriadne rád mám od nej špeciálne vianočné orechovníky a makovníky, ktoré pečie podľa vylepšeného receptu na bratislavské paigle (tak sa u nás doma nazývajú), ktorý sa u nás v rodine dedí už niekoľko generácií, pričom originál pochádza od jedného z vychýrených bratislavských cukrárov z 18. storočia. Moja manželka tento recept svojim citom a umom vylepšila a dosiahla v ňom, podľa môjho názoru, takmer dokonalosť. No vidíte, a to som začal s vecami duchovného rozmeru... a kde som skončil..."
Gabriela Giotto – Módna dizajnérka
"Som presvedčená, že srdcom Vianoc sú Vianoce v srdci. Z hľadiska aktuálnej globálnej situácie však zažívame bizarné transformačné obdobie plné chaosu, ktoré tento predvianočný adventný čas robí akýmsi smutnejším.
Pre mňa je najkrajším vianočným rituálom ozdobovanie vianočného stromčeka, ktoré si ako dizajnérka mimoriadne vychutnávam. V pozadí znejú všetky tie prenádherné vianočné songy, z kuchyne rozvoniava maminkina úžasná kapustnica s hríbikmi a sušenými slivkami. Tieto Vianoce však budú pre našu rodinu veľmi smutné...budú to prvé Vianoce bez nášho milovaného ocina. Všetkým nám želám pokoj v duši, zdravie na všetkých úrovniach bytia a radostné srdce, ktoré prináša svetlo a teplo lásky do našich životov."
Peter Lipa - Spevák
"Na Vianoce sa tak, asi ako každý, vždy snažím byť so svojimi blízkymi. Štedrý deň budem tráviť s mojou partnerkou a našimi deťmi. Po minulé roky, myslím tie predkovidové sme sa vždy prvý sviatok vianočný zvykli stretnúť s rodinou môjho priateľa Jožka Šeba. To bola taká naša vianočná tradícia, ktorú žiaľ pre súčasnú situáciu asi budeme musieť tento rok vypustiť. Zvyšok sviatkov strávime pravdepodobne na našej chate na Šulianskom jazere. Zmeníme trošku vzduch a prostredie, oddýchneme si.
No a čo u nás na Vianoce nesmie chýbať? Jednoznačne kapustnica, ktorú varím ja. Aby ste tomu rozumeli, ja štandardne počas roka nevarím. Na to mám doma omnoho lepšiu kuchárku, moju Zuzku, ktorá sa o našu kuchyňu stará výborne. Avšak na Vianoce sa rád ujmem tejto svojej povinnosti a radosti a uvarím kapustnicu. Rovnako u nás nesmie chýbať ryba, a tak tomu bude aj tento rok. Zatiaľ ešte nevieme aká to bude ryba, i keď kapor pravdepodobne nie, keďže sa nám veľmi nepáčia jeho kosti, no určite ryba. A čo si želám ja v Novom roku? Dobré zdravie, lásku a veľa, veľa muziky. Mám špeciálny plán, ale ten prezradím neskôr."
prof. Ing. Karol Jesenák, PhD. - Anorganický chemik
"Ak by som úprimne odpovedal na prvú otázku, čitatelia by ma určite zaradili medzi exhibicionistov. Tým však určite nie som. Nikomu to totiž „nevešiam na nos“. Preto sa aj teraz obmedzím, povedzme iba na „všeobecne akceptovateľné“ informácie. Jednou z nich je, že Vianoce som často trávil na horách s neskorým príchodom na ubytovacie zariadenie. Raz som takto priviedol k hysterickému záchvatu vedenie hotela, pretože „väčšina slušných hostí už sedela pri vianočnom stole“ a ja som sa dotrepal až o pol siedmej „v noci“. Z predchádzajúceho vyplýva, že najradšej trávim Vianoce v spoločnosti zasnežených stromov. Uprednostňujem tie ihličnaté. Sú totiž dosť tolerantné k môjmu mlčaniu, čo je môj obľúbený spôsob existencie. Moje vianočné zvyky? Asi žiadne nemám. Snáď iba to, že si občas zmýlim dátum Vianoc. Zväčša nie viac ako o dva dni. Ak je to náhodou viac, prehlasujem sa za pravoslávneho. Ak som sa však „trafil“, zvykol som si púšťať CD s výberom Bachových skladieb, ale teraz sa mi natoľko zhoršil sluch, že už nepočujem rozdiel medzi barokovou hudbou a skupinou Vidiek. (Mimochodom tá skladba Hrajte trúbky bola úžasná a určite pomohla prežiť prvý lockdown.) Aké mám obľúbené vianočné jedlo? No nemal by som to hovoriť, ale je ním cukor (presnejšie sacharóza) s makom v pomere 7 : 3. Nie je žiadna tragédia, ak je to aj opačne. Bolo by v úplnom poriadku, ak by som tento „gastronomický skvost“ jedol iba na Vianoce. Bohužiaľ, tak to nie je. No a čo u mňa nemôže na Vianoce chýbať? Skutočne mi nenapadá nič, bez čoho by som sa nezaobišiel. Snáď asi iba ten mak s cukrom a možno aj písanie takýchto hlúpostí, ktoré sú však tak na 90 % pravdivé.
Mám zvyčajne dva alebo tri vianočné stromčeky. Vyjadrujú môj kladný vzťah k chémii a k elektrotechnike. Ich výhodou je, že z nich neopadáva ihličie. (Teda takmer). Niektoré však trochu zapáchajú po chemikáliách. Dá sa to však neutralizovať inými chemikáliami, napríklad tými s vôňou ihličia alebo banánov. Raz som sa zmohol aj na perníky. Bolo by však naivné domnievať sa, že som ich urobil ja. Darovala mi ich sestra. „Umelecká idea“ bola však moja."