Vegánstvo je trendy. Toto sú najlepšie reštaurácie v Európe

Vegánstvo je trendy. Toto sú najlepšie reštaurácie v Európe

16.02.2021 | Vegánske reštaurácie | Iveta Hricková

Zdravá výživa, ale tiež ekologickejší prístup, motivujú čoraz viac ľudí, aby aspoň počas niekoľkých dní v týždni presedlali na bezmäsitú stravu. 

Vďaka tomu sa začalo dariť vegánskym reštauráciám, ktoré sa posúvajú na stále lepšiu úroveň. Táto sedmička môže pokojne konkurovať najlepším gastronomickým podnikom v Európe.

Joia, Miláno, Taliansko

Talianska kuchyňa plná pestrej zeleniny a ovocia je ako stvorená pre vegánsku reštauráciu. Stačí urobiť pár obmien a hosťom môžete v tomto štýle ponúknuť overené klasiky ako lasagne či bolonské špagety. To veľmi dobre vedia aj v milánskej reštaurácii Joia. Tá sa stala vôbec prvým podnikom s touto gastronómiou, ktorý dostal Michelinskú hviezdičku. Ich hlavným hitom sú plnené ravioly, ktoré varia napríklad so žihľavou, ricottou s orechmi alebo na sladký spôsob s čokoládou. Pre hostí majú pripravené tiež delikátne, 17-chodové degustačné menu.

Tian, Viedeň, Rakúsko

Jednu z vychytených vegánskych reštaurácií máme u našich susedov. Rakúsky Tian sa preslávil tým, že vo svojom menu ponúka mnohé, dnes už zabudnuté druhy zeleniny, ovocia a strukovín. Tie sa snažia podávať v modernom, atraktívnom prevedení, vďaka čomu získali niekoľko prestížnych ocenení. Svoje jedlá plánujú výsostne zo sezónnych potravín a do tejto zdravej podoby sa snažia pretvárať aj podaktoré charakteristické, rakúsko-uhorské špeciality.

Silo, Londýn, Anglicko

Zero waste reštaurácie sú v súčasnosti nesmierne obľúbeným trendom. Týmto štýlom sa už dnes snaží fungovať predovšetkým veľa vegánskych podnikov, no úplne prvým s týmto jedinečným titulom bolo Silo v Londýne. Pri príprave jedál sa sústredia na kompletné využitie celých potravín, ale rovnako na udržanie čo najväčšieho množstva živín. Kvôli tomu jednotlivú zeleninu a ovocie neprevárajú a spracujú ju čo najšetrnejším spôsobom. Veľkú časť menu tvoria raw jedlá. Silo dokonca vlastní mlyn, v ktorom si vyrábajú celozrnnú múku i obilniny, používané pri pečení a varení.

L`Arpege, Paríž, Francúzsko

Šéfkuchár Alain Passard sa pôvodne špecializoval na jedlá z hydiny a hovädzieho mäsa. No časom ho toto varenie omrzelo a do jedálnička začal pridávať viac chodov zo zeleniny. Neskôr presedlal výsostne na vegánske pokrmy a s tými nakoniec získal tri Michelinovské hviezdičky. Passard si neďaleko Paríža zaobstaral vlastné väčšie pole so sadom, kde mu záhradníci pestujú jeho originálne šľachtené odrody ovocia a zeleniny.

Haus Hiltl, Zürich, Švajčiarsko

Oficiálne najstaršou vegetariánskou reštauráciou na svete, ktorá je zapísaná aj v Guinnessovej knihe rekordov, je Haus Hiltl v Zürichu. Založili ju v roku 1898 a odvtedy ju vlastní už štvrtá generácia tej istej rodiny. Pôvodne sa špecializovali na stredomorskú kuchyňu, dnes už pripúšťajú aj moderné vplyvy z Ázie. Ich hitom je banánová polievka s kari alebo gnocchi s cviklou. Hlavným heslom podniku je, že jedlo musí byť nielen chutné, ale malo by priniesť i pestrý vizuálny zážitok.