Skúšali ste prestať fajčiť? Dnešný deň je na to ako stvorený

Skúšali ste prestať fajčiť? Dnešný deň je na to ako stvorený

20.11.2021 | Nefajčiari majú svoj deň | Milan Cigánik

Fajčenie patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtí v celosvetovom meradle. Ak ste sa opakovane a neúspešne pokúšali zbaviť tohto zlozvyku, môžete to znovu skúsiť práve dnes.

Dnešný deň totiž Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila za Medzinárodný deň bez fajčenia. Stalo sa tak 31. mája 1987.

Prečo fajčenie škodí?

Vdychovanie cigaretového dymu spôsobuje u človeka závislosť na nikotíne. Spaľovaním tabaku vzniká dym, ktorý okrem nikotínu obsahuje decht či oxid uhoľnatý. V jednej cigarete sa nachádza približne 4000 rôznych chemických látok a ich vdychovanie môže byť príčinou vzniku rakoviny pľúc, priedušiek, ústnej dutiny, pažeráka, hrtana a pečene. Riziko ochorenia je tým vyššie, čím skôr ľudia s fajčením začnú. Každá jedna vyfajčená cigareta skráti fajčiarovi život o 5 minút, čiže fajčiari, v porovnaní s nefajčiarmi, žijú o osem až desať rokov kratšie.

Fajčenie má však negatívny dopad aj na zdravie nefajčiarov. Často sa nedobrovoľne stávajú pasívnymi fajčiarmi, ak vdychujú cigaretový dym. Osem hodinový pobyt v zadymenom prostredí je pre nich to isté, ako keby aktívne vyfajčili 20 cigariet. Sú teda ohrození rovnako ako tí, ktorí cigaretový dym produkujú. Rizikovú skupinu tvoria predovšetkým deti, mládež a tehotné ženy.

Menej škodlivé formy fajčenia

Alternatívne formy fajčenia môžu čiastočne znížiť zdravotné riziká, avšak neznamená to, že nebývajú pre ľudský organizmus škodlivé. Do tejto kategórie patria hlavne e-cigarety a zahrievané tabakové výrobky, obľúbené IQOS. Dané alternatívy, vďaka inteligentnej elektronike, tabak nespaľujú, no iba nahrievajú. V e-cigaretách sa zahrieva tekutá náplň, obsahujúca nikotín, pričom fajčiar miesto škodlivého cigaretového dymu vdychuje a vydychuje paru, pri „iqosoch“ je to aerosól. Rôzne nezávislé vedecké štúdie potvrdili, že do ľudského tela sa týmto spôsobom dostane až o 95 % škodlivých látok menej, než z klasického dymu. Významným benefitom je rovnako fakt, že nie sú zdrojom pasívneho fajčenia, a teda neohrozujú zdravie nefajčiarov. Aby sa znížila spotreba tabakových výrobkov, vláda Slovenskej republiky prijala viaceré preventívne opatrenia. Je to napríklad zákaz fajčenia na verejných miestach, v reštauráciách i na pracovisku, s výnimkou na to osobitne vyhradených priestorov, zákaz reklamy na tabakové výrobky, zvyšovanie cien či vysoké daňové zaťaženie takýchto výrobkov.

Chcete prestať? Skúste tieto kroky

Ak ste sa rozhodli skoncovať s týmto zlozvykom, máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám to môžu uľahčiť.

  • Vždy majte dôvod, prečo chcete s fajčením skončiť. Nikdy to nerobte kvôli niekomu inému, ale najmä kvôli sebe.
  • Spíšte si benefity, ktoré vám to prinesie.
  • Prvé dni bez nikotínu sú ozaj ťažké, ale rozhodujúce, keďže nikotín je veľmi návykový. Na začiatok vám pomôžu nikotínové náplasti, žuvačky, sprej či inhalátor.
  • Mnohí fajčiari dostanú najväčšiu chuť na cigaretu pri káve, alkohole alebo po dobrom jedle. Vyhnite sa obdobným spúšťačom, aby vás zbytočne nelákali, radšej si vyčistite zuby a dajte žuvačku.
  • Pite aspoň dva litre vody denne, pretože voda potláča chuť na cigaretu.
  • Majte v zálohe rôzne činnosti, aby ste sa zamestnali a nemali prázdne ruky. Môže to byť prechádzka, šport, hlavolam do ruky, telefonát známemu, sprcha atď.
  • Účinné môže byť aj niekoľkominútové dýchanie dovnútra brucha. Dýchajte hlboko bránicou aspoň tri minúty s dvakrát dlhším výdychom než je nádych.
  • Nebuďte v tom sami. Nájdite si partnera, s ktorým sa budete počas odvykania vzájomne podporovať.
  • Pokúste sa obmedziť stresové situácie a uvoľniť sa prostredníctvom vašej záľuby, ktorá vám pomôže odbúrať stres.
  • Fajčenie si môžete znechutiť aj prezeraním obrázkov zafajčených a poškodených pľúc, ako i ďalších častí ľudského tela, prípadne nádorov, ktoré spôsobuje.

 

Aké ochorenia spôsobuje?

  • rakovinu,
  • predčasné starnutie,
  • choroby dýchacích ciest,
  • kardiovaskulárne a nádorové ochorenia,
  • zvyšuje riziko vzniku osteoporózy a zlomenín,
  • vznik paradentózy či šedého zákalu,
  • oslabenie imunitného systému,
  • spomalené hojenie rán,
  • pooperačné komplikácie.