Sezóna hrozna sa blíži! Využite tieto tipy zo slovenských vinohradov
08.08.2021 | Zázračné hrozno | Danka Šoporová
Sezóna hrozna sa blíži, ba čo viac, niektorí ho budeme mať na záhrade či doma od známych naozaj nepreberné množstvo. Poradíme vám, ako ho využiť, aby v koši neskončila ani jediná bobuľka.
Hrozno nie je iba lahodným ovocím, no predovšetkým ho považujeme za pochúťku nabitú zdraviu prospešnými látkami. Obsahuje až 80% vody, bielkoviny, sacharidy, taktiež vlákninu, sodík, horčík, vápnik, železo, meď, mangán, fosfor, vitamín C, vitamín E, vitamín B6 a samozrejme antioxidanty.
Zásobáreň zdravia
Z pohľadu blahodarných účinkov je hrozno:
- prirodzená podpora imunitného systému,
- prečisťuje močové cesty a obličky,
- normalizuje hladinu vody v tele,
- dodáva energiu a vitalitu,
- pozitívne vplýva na nervový systém,
- eliminuje stres,
- pomáha prečistiť organizmus od nežiadúcich látok.
Tieto pochúťky si zamilujete
Osviežujúce hroznové smoothie
Tento sýty a lahodný nápoj predstavuje ideálny štart do nového dňa. Aj mladučký organizmus nabudí, prečistí, dodá mu potrebnú energiu a ochráni pred bacilmi, ktorých je v tomto ročnom období všade navôkol neúrekom. Pripravíte si ho veľmi jednoducho.
Budete potrebovať:
- zelené hrozno
- kivi
- hrušku
- väčšie zelené jablko
- limetku a vodu
Takýto je postup:
Očistené kivi, hrušku a jablko nakrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra. Pridajte vodu, limetkovú šťavu, hrozno a všetko dôkladne zmixujte.
Hroznový koláč
Budete potrebovať:
- 4 vajíčka
- 270 g kryštálového cukru
- 180 g rozpusteného masla
- 115 ml olivového oleja
- 155 ml mlieka
- vanilkový lusk
- 400 g hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- štipku soli
- citrónovú kôru
- 600 g čerstvého hrozna
Takýto je postup:
Rúru vyhrejte na 175 stupňov. Koláčovú formu vymažte maslom a posypte múkou. Dajte rozpustiť maslo a nechajte ho trošku vychladnúť. Rozmiešajte vajíčka s cukrom na hustý krém, pridajte roztopené maslo, olej, mlieko a vanilku. Spolu premiešajte. Prisypte múku, v ktorej bol rozmiešaný prášok do pečiva a soľ. Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru. Všetko dôkladne zmiešajte. Cesto nechajte desať minút odstáť, aby múka nasiakla tekutinou.
Do cesta vmiešajte štvrtinu až tretinu hroznových bobúľ, cesto vylejte do formy a pečte zhruba desať až pätnásť minút. Následne koláč vyberte z rúry a navrch nahusto rozhádžte bobuľky hrozna. Mierne ich zatlačte do cesta a na ďalšiu pol hodinku dajte piecť do rúry. Upečený koláč nechajte vychladnúť, až potom krájajte a servírujte.
Hroznový džem
Budete potrebovať iba hrozno a kryštálový cukor (môžete použiť aj alternatívu v podobe javorového alebo kokosové sirupu).
Takýto je postup:
Dobre očistené bobule hrozna rozmixujte a preceďte cez sitko, aby ste sa zbavili zrniečok. Povarte hrozno v hrnci a pomaly pridávajte cukor. Ingrediencie varte dovtedy, kým vám zhustnú do primeranej konzistencie. Potom zmesou naplňte zaváracie fľaše, nechajte ich vychladnúť a uskladnite na tmavom mieste.
Hroznový sirup
Budete potrebovať:
- hrozno
- cukor (podľa vlastného výberu)
- citrón alebo limetku
Takýto je postup:
Hrozno umyte a bobuľky nahádžte do hrnca. Zakryte a nechajte variť na miernom plameni. Hrozno začne púšťať šťavu, takže k nemu nemusíte dolievať vodu. Keď sa bobuľky rozpadnú, dajte hrniec preč z plameňa a pomocou sitka oddeľte šťavu od kôstok a šupiek. Šťavu dajte opäť variť, ale teraz k nej postupne pridajte aj šťavu z citróna alebo limetky. Okrem toho postupne po lyžiciach primiešajte cukor a občasne premiešajte. Počas varenia sirupu zbierajte pomocou lyžice penu, ktorá sa vytvorí na povrchu. Hroznový sirup priebežne ochutnávajte. Akonáhle sa vám bude zdať dostatočne sladký, priveďte ho do varu a odložte bokom zo sporáka. Prelejte do fliaš, uzatvorte ich a nechajte vychladnúť. Skladujte kľudne aj v chladničke. Hroznový sirup treba však urýchlene spotrebovať, keďže neobsahuje žiadne konzervanty.
Mliečna ryža s hroznom
Tento recept využijete ako chutný tip na raňajky, desiatu, ale pokojne i večeru.
Budete potrebovať:
- 83 g ryže
- 250 ml vody
- 1ČL stévie
- 1ČL ľanových semiačok
- 0,9 dcl nízkotučného mlieka
- 70 g hrozna (môže byť biele aj tmavé)
- štipku škorice
Takýto je postup:
Ryžu prepláchnite. V hrnci nechajte zovrieť 250 ml vody, potom pridajte ryžu a varte, kým sa voda odparí. Pridajte škoricu, mlieko, stéviu a varte ďalších 5 minút. Počas tohto času vznikne hustá hnedá kaša. Ku koncu do zmesi prisypte ľanové semiačka a očistené hrozno. Môžete servírovať.
Dobrú chuť :-)