Sezóna hrozna sa blíži! Využite tieto tipy zo slovenských vinohradov

Sezóna hrozna sa blíži! Využite tieto tipy zo slovenských vinohradov

08.08.2021 | Zázračné hrozno | Danka Šoporová

Sezóna hrozna sa blíži, ba čo viac, niektorí ho budeme mať na záhrade či doma od známych naozaj nepreberné množstvo. Poradíme vám, ako ho využiť, aby v koši neskončila ani jediná bobuľka.

Hrozno nie je iba lahodným ovocím, no predovšetkým ho považujeme za pochúťku nabitú zdraviu prospešnými látkami. Obsahuje až 80% vody, bielkoviny, sacharidy, taktiež vlákninu, sodík, horčík, vápnik, železo, meď, mangán, fosfor, vitamín C, vitamín E, vitamín B6 a samozrejme antioxidanty.

Zásobáreň zdravia

Z pohľadu blahodarných účinkov je hrozno:

  • prirodzená podpora imunitného systému,
  • prečisťuje močové cesty a obličky,
  • normalizuje hladinu vody v tele,
  • dodáva energiu a vitalitu,
  • pozitívne vplýva na nervový systém,
  • eliminuje stres,
  • pomáha prečistiť organizmus od nežiadúcich látok.

 

Tieto pochúťky si zamilujete

Osviežujúce hroznové smoothie

Tento sýty a lahodný nápoj predstavuje ideálny štart do nového dňa. Aj mladučký organizmus nabudí, prečistí, dodá mu potrebnú energiu a ochráni pred bacilmi, ktorých je v tomto ročnom období všade navôkol neúrekom. Pripravíte si ho veľmi jednoducho.

Budete potrebovať:

  • zelené hrozno
  • kivi
  • hrušku
  • väčšie zelené jablko
  • limetku a vodu

 

Takýto je postup:

Očistené kivi, hrušku a jablko nakrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra. Pridajte vodu, limetkovú šťavu, hrozno a všetko dôkladne zmixujte.

Hroznový koláč

Budete potrebovať:

  • 4 vajíčka
  • 270 g kryštálového cukru
  • 180 g rozpusteného masla
  • 115 ml olivového oleja
  • 155 ml mlieka
  • vanilkový lusk
  • 400 g hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipku soli
  • citrónovú kôru
  • 600 g čerstvého hrozna

 

Takýto je postup:

Rúru vyhrejte na 175 stupňov. Koláčovú formu vymažte maslom a posypte múkou. Dajte rozpustiť maslo a nechajte ho trošku vychladnúť. Rozmiešajte vajíčka s cukrom na hustý krém, pridajte roztopené maslo, olej, mlieko a vanilku. Spolu premiešajte. Prisypte múku, v ktorej bol rozmiešaný prášok do pečiva a soľ. Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru. Všetko dôkladne zmiešajte. Cesto nechajte desať minút odstáť, aby múka nasiakla tekutinou.

Do cesta vmiešajte štvrtinu až tretinu hroznových bobúľ, cesto vylejte do formy a pečte zhruba desať až pätnásť minút. Následne koláč vyberte z rúry a navrch nahusto rozhádžte bobuľky hrozna. Mierne ich zatlačte do cesta a na ďalšiu pol hodinku dajte piecť do rúry. Upečený koláč nechajte vychladnúť, až potom krájajte a servírujte.

Hroznový džem

Budete potrebovať iba hrozno a kryštálový cukor (môžete použiť aj alternatívu v podobe javorového alebo kokosové sirupu).

Takýto je postup:

Dobre očistené bobule hrozna rozmixujte a preceďte cez sitko, aby ste sa zbavili zrniečok. Povarte hrozno v hrnci a pomaly pridávajte cukor. Ingrediencie varte dovtedy, kým vám zhustnú do primeranej konzistencie. Potom zmesou naplňte zaváracie fľaše, nechajte ich vychladnúť a uskladnite na tmavom mieste.

Hroznový sirup

Budete potrebovať:

  • hrozno
  • cukor (podľa vlastného výberu)
  • citrón alebo limetku

 

Takýto je postup:

Hrozno umyte a bobuľky nahádžte do hrnca. Zakryte a nechajte variť na miernom plameni. Hrozno začne púšťať šťavu, takže k nemu nemusíte dolievať vodu. Keď sa bobuľky rozpadnú, dajte hrniec preč z plameňa a pomocou sitka oddeľte šťavu od kôstok a šupiek. Šťavu dajte opäť variť, ale teraz k nej postupne pridajte aj šťavu z citróna alebo limetky. Okrem toho postupne po lyžiciach primiešajte cukor a občasne premiešajte. Počas varenia sirupu zbierajte pomocou lyžice penu, ktorá sa vytvorí na povrchu. Hroznový sirup priebežne ochutnávajte. Akonáhle sa vám bude zdať dostatočne sladký, priveďte ho do varu a odložte bokom zo sporáka. Prelejte do fliaš, uzatvorte ich a nechajte vychladnúť. Skladujte kľudne aj v chladničke. Hroznový sirup treba však urýchlene spotrebovať, keďže neobsahuje žiadne konzervanty.

Mliečna ryža s hroznom

Tento recept využijete ako chutný tip na raňajky, desiatu, ale pokojne i večeru.

Budete potrebovať:

  • 83 g ryže
  • 250 ml vody
  • 1ČL stévie
  • 1ČL ľanových semiačok
  • 0,9 dcl nízkotučného mlieka
  • 70 g hrozna (môže byť biele aj tmavé)
  • štipku škorice

 

Takýto je postup:

Ryžu prepláchnite. V hrnci nechajte zovrieť 250 ml vody, potom pridajte ryžu a varte, kým sa voda odparí. Pridajte škoricu, mlieko, stéviu a varte ďalších 5 minút. Počas tohto času vznikne hustá hnedá kaša. Ku koncu do zmesi prisypte ľanové semiačka a očistené hrozno. Môžete servírovať.

Dobrú chuť :-)