Róbert Pavelka z nádherného Chalúpkova. "Pre vládu sme rizikový sektor. Musíme si pomáhať sami."

Róbert Pavelka z nádherného Chalúpkova. "Pre vládu sme rizikový sektor. Musíme si pomáhať sami."

26.01.2022 | Chalúpkovo na Slovensku | Iveta Hricková

Na okraji Liptovskej Štiavnice sa nachádza rezort Chalúpkovo, ktorý vás vezme na cestu časom. Po prechode cez bránu sa ocitnete v obklopení krásnych dreveničiek, a tie vám pripomenú pôvodné slovenské dedinky.

Každá z nich ponúka pre hostí pohodlné bývanie so všetkými vymoženosťami a vlastnou záhradou. Niektoré majú dokonca aj preliezky pre deti, samozrejmosťou je vonkajšie posedenie či gril. Zakladateľom tohto projektu je Róbert Pavelka. Ten sa rozhodol postaviť svoj sen na holej lúke, ktorú premenil na ideálne miesto na dovolenku pre deti i väčšie partie. Pre stálych klientov je potešením sledovať, ako každý rok areál vynovujú a pridávajú ďalšie vymoženosti. Zopár noviniek si pripravili aj počas nasledujúcich mesiacov.

Ako a kedy vznikol nápad na Chalúpkovo? Kto za ním stál?

Prvý nápad vznikol už v roku 2005. Keď som žil a pracoval v Amerike, tak som chodieval za rodinou na Oravu alebo na výlety do Poľska. Vždy sa mi páčili drevenice, ktoré tam boli. Vtedy sme mali jednu chatku pri Malinôm Brde, ale párkrát nám ju vykradli. Preto som rozmýšľal o mieste, kde by bolo združených viacero takýchto stavieb a boli by v bezpečí chránené. Pôvodne sme si mysleli, že postavíme nové chaty a hneď ich predáme. No vtedy ľudia ešte tento systém nepoznali. Chalúpkovo bolo prakticky jedným z prvých konceptov tohto typu. Mnoho ľudí sa k nám prišlo učiť - ako sme projekt vymysleli, a potom sa nami inšpirovali.

S koľkými chatkami ste začínali? Ako v tom čase vyzerala vaša drevenicová dedinka?

Postupne sme budovali jednu drevenicu po druhej. V prvej etape ich bolo 21. Začali sme projekt na holej lúke, kde sme sa museli pasovať s tvrdým travertínovým podložím, ale i osadníkmi. Aktuálne ich máme 36, najväčšia je určená pre 14 až 16 ľudí. Viac ako polovicu z nich prenajímame. Časť z chatiek je vo vlastníctve majiteľov, ktorí ich neprenajímajú a využívajú ich iba pre seba.

Snažíme sa urobiť z Chalúpkova ideálne miesto pre dovolenku s deťmi. Máme tu ihrisko, môžu sa kočíkovať, zájsť na dlhšie prechádzky. Našou veľkou obľúbenkyňou je hojdačka na strome, odkiaľ majú nádherný výhľad na celý areál a prírodu. Pri reštaurácii máme aj viacero zvieratiek, ktoré lákajú deti. Novinkou je lanovka zip line dlhá vyše tristo metrov, ktorá začína na blízkom konci a počas spúšťania sa uvidíte Zemiansku kúriu a okolie. Sme pripravení aj pre náročných klientov, ktorí majú radi súkromie a užívajú si pohodlie chát so všetkými vymoženosťami.

Vlastníte všetky dreveničky? Alebo ich ponúkate aj ako investičnú príležitosť pre ľudí, ktorí ich potom prenajímajú?

Väčšina dreveničiek je v súkromnom vlastníctve. Majitelia ich majú ako investíciu, alebo na ich osobné používanie. Je na každom z nich, aby sa pri kúpe rozhodol, ako by chcel svoj objekt využívať.

Prvé chatky boli jednoduché. Časom si zrejme aj hostia vyžiadali vylepšenia typu umývačka riadu alebo wellness zariadenia. Koľko z nich má dnes v ponuke takéto vymoženosti?

Na začiatku sme to stavili na jednoduchosť a krásu drevenice. V prvej etape skoro všetky nemali umývačku riadu a ani práčku. V druhej etape je to už skôr samozrejmosť. I keď musím povedať, že hostia veľakrát púšťajú umývačku doslova len kvôli jednému tanieru, čo tiež nie je dobré. Približne štvrtina našich chatiek má aj wellness zariadenia. Niektoré majú saunu, iné vírivku a zopár má obe tieto zariadenia. Keďže je to nákladná záležitosť, nechceli sme ich pridávať k ďalším chatkám. V Zemianskej kúrii chceme tento rok dokončiť veľké wellness centrum s protiprúdovým bazénom, vírivkou, kde môžu prísť všetci naši hostia, ale aj cezpoľní. Chceli by sme ho spustiť koncom leta.

Ako podľa vás vyzerá ideálna chatka snov? Čo by v nej nemalo chýbať?

Ideálna chatka snov asi neexistuje. Každý majiteľ dal do tej svojej vlastné čaro a podpis. Niekto má radšej kozub, inému sa viac páči piecka ako mala stará mama. Môžem však povedať, že Chalúpkovo je vytvorené tak, ako by mala vyzerať chata snov podľa našich predstáv. Je to také naplnenie môjho detského sna. Chceli sme, aby boli dve samostatné izby, aby boli deti zvlášť a rodiča mali svoj pokoj. Taktiež sme chceli kuchyňu, aby si tam mohli niečo uvariť, miesto na hranie či zabavenie sa. V každej z nich nechýba na dvore gril. To sa veľmi páči najmä ľuďom z miest či bytoviek, keď si môžu len tak vyjsť do záhrady a upiecť mäso. Hostia si dokonca grilujú hocikedy aj počas jesene a jari, keď je už von zima.

Prezraďte nám – keď sa vyberiete na dovolenku, uprednostňujete obdobné chatkové bývanie alebo potrebujete zmenu od práce a vyberáte si oddych v hoteli?

Osobne pre mňa sú drevenice u nás symbolom práce. Na dovolenky radšej chodíme tam, kde nestretneme veľa ľudí. Určite sa snažíme podporovať rodinné podniky a chodíme väčšinou do nich.

Súčasťou areálu je i reštaurácia Zemianska kúria, pričom tá symbolizuje obydlia bohatších zemanov, v minulosti žijúcich v dedinách. Kedy ste ju postavili? Bola už od začiatku súčasťou Chalúpkova?

Zemianska kúria sa postavila a otvorila až v roku 2016. Bola navrhnutá a dizajnovaná podľa originálnych kúrií v okolí Liptova. Trvalo nám štyri roky, pokiaľ sa nám ju podarilo rozbehnúť. Potom však prišiel koronavírus a tento dobrý rozbeh sa zastavil.

Špecializujete sa iba na slovenskú gastronómiu alebo ponúkate v menu aj rôzne iné jedlá? Aké sú vaše hlavné špeciality?

Snažíme sa ponúkať ľudové slovenské a hlavne domáce jedlá, ktoré si vyrábame my sami. Robievame bryndzové, kačacie i sladké pirohy, ktoré predávame aj ako mrazený polotovar. Hostia majú radi šúľance s makom alebo orechmi. Jedálny lístok meníme štyrikrát do roka, aby sme mohli vždy využívať sezónne suroviny. Napríklad na jar používame špargľu, robievame tiež žihľavovú polievku, na jeseň máme dobré jedlá z tekvice. V zime zase ľuďom viac chutia halušky s kapustou, pečené koleno alebo kačka. Okrem toho máme i sezónne doplnky a tie obmieňame častejšie podľa aktuálnej ponuky. Pre ľudí ponúkame aj jedlo so sebou a pokiaľ je väčšia objednávka, tak sme ju ochotní urobiť aj na roznášku. Taktiež ponúkame catering na chaty.

V hlavnej budove máte však aj ďalšie miestnosti. Ponúkate ich na organizovane osláv a firemných posedení. Aké veľké priestory máte? Aké akcie v nich dokážete realizovať?

Zemianska kúria bola postavená najmä kvôli akciám ako sú svadby, rodinné oslavy, konferencie, školenia a teambuildingové podujatia. Máme viacero miestností s kapacitou 15 až 35 hostí a 80 až 95 ľudí. V prípade potreby máme vonkajší stan pre 150 až 200 klientov.

Firmám ponúkate aj možnosť teambuildingových akcií. Organizujete ich vy sami alebo dávate k dispozícii výlučne priestory?

Už v Amerike som pätnásť rokov pracoval s Anthonym Robbinsom, známym autorom a životným koučom. Preto som po návrate domov začal robiť teambuildingové školenia. Hlavnou myšlienkou postavenia Zemianskej kúrie bolo, aby sme mali vlastné školiace stredisko na takéto akcie. Klientom ponúkame balíček služieb – bývanie, stravovanie, školenia, vďaka ktorému majú firmy všetko pod jednou strechou. Dokážeme zabezpečiť naozaj takmer všetko. Organizujeme aktuálne veľmi obľúbené teambuildingové semináre, firemné rodinné dni, vybavovali sme už aj helikoptéru, koníky, lukostreľbu, elektrické bicykle, hádzanie nožov či sekier a robievame aj zaujímavé programy.

Ako sa vám podarilo prekonať obdobie koronakrízy? Nemuseli ste sa starať len o chalúpky, ktoré boli v porovnaní s hotelmi otvorené najdlhšie, ale väčšie ťažkosti ste istotne pocítili v gastroprevádzke. Podarilo sa vám počas hlavných sezón dohnať straty? Ako vás to ovplyvnilo?

Korona asi najviac postihla reštauračný biznis, kde to dodnes máme problém rozchodiť. Bez podpory štátu je to veľmi ťažké. Dôverovali sme prvým vyhláseniam na začiatku krízy, aby sme neprepúšťali personál, lebo nám pomôže vláda. No oni nemajú poňatia, čo to je mať zamestnancov, pri ktorých musíte dodržiavať pracovné fondy. Nemôžete ich len tak prepustiť. A keď ich prepustíte, musíte vyplatiť odstupné. Treba platiť sociálne a zdravotné odvody a nikto sa vás nepýta, odkiaľ na to zoberiete peniaze, keď vám zakážu pracovať a nútia vás dávať kvalitné jedlá do obalov. V roku 2020 nám umožnili odklad odvodov, ale minulý rok od januára sa už na nás vyšantili, a to najmä štátne inštitúcie.

Drevenice boli našťastie otvorené, keď to dovoľovali opatrenia. No hostia príliš nechceli dovolenkovať, keďže časť atrakcií v okolí bola zatvorená. Dohnať straty sa nám už asi nikdy nepodarí. Po korone budeme musieť začínať úplne odznova.

Využili ste toto obdobie aj na nové podnikateľské plány? Čo plánujete v Chalúpkove vynoviť do budúcnosti?

Chceli by sme a aj máme rôzne plány. No aktuálna situácia nám to neumožňuje. Vláda sa o nás nevie postarať, nemôžeme si vziať pôžičku na záchranu firmy, pretože sme pre nich rizikový sektor. Musíme si pomáhať sami. Napriek tomu sa nevzdávame a pripravuje novinky aj na tento rok. Okrem spomínaného wellness zariadenia sme urobili kolotoč pre deti, ktorý majú priamo pri ihrisku pri reštaurácii. Chceme vytvoriť i veľký vonkajší gril pri kúrii, kde môžu prísť väčšie skupiny a upiecť si mäso, uvariť domáci guláš. Počas zimy chceme spraviť klzisko na korčuľovanie a plánujeme vytvoriť ďalšie outdoorové ihriská. Objednanú máme i bungee jumping trampolínu, ktorá bude tou najväčšou novinkou počas nasledujúcich mesiacov.