Provensálsko po slovensky, alebo levanduľa kam len oko dovidí...

Provensálsko po slovensky, alebo levanduľa kam len oko dovidí...

18.05.2021 | Levanduľa a jej polia na Slovensku | Naďa Trenčanská

„Všetko ohľadom levandule bolo vždy našou vášňou a snívali sme o akejsi vlastnej oáze pokoja“, vysvetľuje Simona Slobodová, spoluautorka projektu „Levanduľa zo Záhoria“.

Začítajte sa do inšpiratívneho rozhovoru a preneste do svojich príbytkov vôňu a atmosféru Provensálska,  popretkávanú energiou splnených snov.

Ste spoluautorkou projektu „Levanduľa zo Záhoria“. Ako a kedy vznikla táto myšlienka? Aká bola cesta k jej realizácii?

Projekt „Levanduľa zo Záhoria“ sa začal tým, že sme na poli pri obci Malé Leváre, v rekreačnej oblasti Rudava na Záhorí vysadili prvé sadenice levandule. V roku 2014 sme mali prvú úrodu, takže tento rok to bude už naša ôsma sezóna. Na začiatku to nemal byť biznis, levanduľa bola naše hobby a levanduľové pole bolo pre nás príjemné miesto, využívané na aktívny oddych po práci. Vášeň však postupne prerástla do práce na plný úväzok. Mimoriadny záujem ľudí nás priviedol k myšlienke, sprístupniť pole verejnosti, venovať sa levanduli naplno a využiť veľký potenciál tejto rastlinky. Pridanou hodnotou našej levanduľovej farmy bolo, že sa nachádza v turisticky atraktívnej oblasti, hneď vedľa kempu a jazera s piesočnou plážou.

Firma Levanduland vznikla v roku 2016, ľudia nás však stále poznajú aj ako „Levanduľu zo Záhoria“. Začali sme realizovať naše nápady na produkty na profesionálnej úrovni, spolupracovať s lokálnymi výrobcami i dodávateľmi, a naše výrobky si postupne nachádzali čoraz viac odberateľov. Jednou z najnáročnejších častí celého procesu bol vstup do obchodnej siete a dodávanie výrobkov do reťazcov. Spotrebiteľ si nevie predstaviť, čo všetko musí malý farmár absolvovať, aby sa jeho produkty dostali na pulty predajní a do nákupných košíkov zákazníkov.

Čomu ste sa venovali vo svojom profesijnom živote predtým, prečo ste sa rozhodli pre zmenu?

Nikto z nás sa poľnohospodárstvu predtým profesijne nevenoval. Máme medzi sebou vyštudovaného historika, geodeta ale i mäsiara. Všetko sme sa učili sami, postupne a na vlastných chybách. Ani dnes sa nepovažujeme za neomylných a sme vďační za každý jeden, čo i len malý úspech. Najmä teraz, keď sú podnikatelia ťažko skúšaní pandémiou koronavírusu a z nej vyplývajúcich obmedzení.

Čo vás inšpirovalo práve k tomuto druhu podnikania, a kde získavate nápady na jeho ďalší rozvoj?

Navštívili sme rôzne miesta, kde sa pestuje levanduľa, máme radi atmosféru levanduľových dní v Tihany, Pannonhalmu alebo v talianskom mestečku Venzone. Nedá sa však povedať, že by nás priamo inšpirovali levanduľové polia napríklad vo Francúzsku. Máme svoj vlastný koncept pestovania, zbierania aj spracovania levandule. Keď sme ju pred ôsmimi rokmi začínali pestovať, využívala sa hlavne na  dekoračné účely, ako sú levanduľové vrecúška so sušenou levanduľou, do kytíc, v bytovom dizajne, alebo ako prísada do kozmetiky. My sme si zvolili iný, doposiaľ nepoužívaný spôsob jej využitia - v potravinárstve. Levanduľa je v ostatných rokoch nesmierne populárna, preto si náš nápad našiel svojich nasledovateľov, ale aj plagiátorov, a  na pultoch obchodov sa objavuje čoraz viac potravín s levanduľovou arómou alebo prímesou. Ak chce človek vyrábať kvalitné, poctivé produkty, je to možné len s vášňou a náročnou, poctivou a zdĺhavou prácou, ktorá sa nedá ničím nahradiť. To je to, na čom si zakladáme a zákazníci túto črtu v našich výrobkoch isto postrehnú.

Aká je vaša hlavná činnosť? Na čo levanduľa slúži a kde sa používa?

Naša firma sa zameriava hlavne na pestovanie levandule lekárskej a výrobu potravinárskych výrobkov z nej. Aktuálne máme v portfóliu 20 produktov: perlivé levanduľové Frizzante, ovocné sirupy s levanduľou, ovocné džemy s levanduľou, grilovacie omáčky, levanduľový likér a limonádu. Za unikátne považujeme to, že počas sezóny sa k nám môže prísť zákazník pozrieť a presvedčiť sa na vlastné oči, odkiaľ pochádza surovina v produkte, ktorý si zakúpil.

Sezóna sa u nás začína na konci mája a trvá do polovice júla. Na našej webovej stránke https://levanduland.sk/rezervacie/ si záujemcovia môžu rezervovať súkromný termín na rodinné a svadobné fotografovanie alebo na usporiadanie pikniku. K dispozícii máme množstvo krásnych rekvizít v provensálskom štýle. Levanduľové pole je veľmi vďačné miesto na fotografovanie a ľudia od nás odchádzajú s krásnymi spomienkami.

Každý rok usporadúvame „Dni otvorených dverí“, ktoré sú spojené so samozberom. Návštevníci majú možnosť sami si nazbierať levanduľu, vyfotiť sa, posedieť na lavičke, dať si kávu alebo levanduľovú zmrzlinu a dozvedieť sa niečo viac o pestovaní levandule. V uplynulom roku nás navštívilo približne 8 tisíc ľudí.

Je výrobný proces vašich výrobkov náročný a niečím špecifický?

Naše produkty sú jediné svojho druhu na trhu a okrem iného sú výnimočné tým, že zákazníci presne vedia, odkiaľ pochádzajú suroviny, použité na ich výrobu. Ako som už povedala, každý má možnosť k nám prísť a presvedčiť sa na vlastné oči. Používame levanduľu chemicky neošetrovanú, z nášho vlastného ekologického poľnohospodárstva. Za kvalitu našich produktov ručíme, preto nemôžeme dovoliť, aby sa v nich objavila levanduľa iného pôvodu. Zakladáme si na tom, že naše potraviny vyrábame výhradne z čerstvej levandule, spracovanej ihneď po zbere. Všetky druhy ovocia, okrem pomarančov, používané pri výrobe, odoberáme od slovenských dodávateľov. Do výrobkov nepridávame žiadne umelé konzervanty, držíme sa starých, osvedčených receptov našich babičiek a ozvláštnili sme ich novou, v kulinárstve doteraz neznámou chuťou.

Existuje niekoľko odrôd tejto zázračnej byliny. Aký druh pestujete vy?

Na svete sú stovky rôznych okrasných druhov levandule, odlišujúcich sa vzrastom, farbou kvetov alebo využitím. My pestujeme dva druhy levandule lekárskej, ktorá sa môže využívať na kulinárske, potravinárske a farmaceutické účely. V menšom množstve pestujeme aj hybridný druh levandule - tzv. lavandin, ktorý obsahuje viac vonných silíc. Je vhodný na lisovanie esenciálneho oleja a krásne vynikne aj v aranžmánoch. Zákazníkov často upozorňujeme, že nie všetky druhy levandule sú jedlé a aby si pred použitím doma v kuchyni najprv overili pôvod a druh levandule.

Úspešne fungujete už niekoľko rokov. Aké sú vaše plány do budúcnosti?

Pred vypuknutím pandémie koronavírusu bola pre nás hlavnou témou expanzia na zahraničný, konkrétne ruský trh. Tieto plány sme však museli na určitú dobu pozastaviť. Naďalej sa snažíme vymýšľať nové produkty a ďalšie zaujímavé novinky, tie však zatiaľ nezverejníme. Realitou sa snáď čoskoro stane vlastná kamenná predajnička. V dedine, v blízkosti nášho levanduľového poľa sme kúpili dvestoročný domček s typickou ľudovou architektúrou. Ten postupne opravujeme a snažíme sa zachovať tradičné architektonické prvky danej oblasti. Plánujeme v ňom otvoriť tematickú kaviareň, predajňu produktov, múzeum a tiež poskytovať ubytovanie návštevníkom, ktorí k nám prídu z väčšej diaľky.

Kde si môžu záujemcovia kúpiť vaše výrobky a produkty z levandule?

Už niekoľko rokov sme zapojení do projektu podpory regionálnych výrobcov. Naše výrobky nájdete, v rámci Bratislavského kraja v špeciálnom pulte lokálnych výrobcov v Bille a v Kauflande, v rámci celého Slovenska vo vybraných prevádzkach Tesco a v sieti Metro. Veľmi nás teší spolupráca so špecializovanými e-shopmi, predajňami farmárskych produktov, zdravej výživy, predajňami vín alebo s rôznymi kaviarňami. Máme aj vlastný e-shop, kde zákazníci nájdu kompletnú ponuku našich výrobkov a cez sezónu si výrobky môžu zakúpiť priamo na levanduľovom políčku.

Je niečo, v čom je pestovanie levandule iné, možno náročnejšie, v porovnaní s bežnými plodinami?

Levanduľa je suchomilná, nie veľmi náročná rastlina, ktorá miluje slnko a od jeho intenzity sa odvíja obdobie kvitnutia. Problémom sú skôr výdatné dažde, ktoré rastlinu dlhodobo podmáčajú a môže potom odhniť. Taktiež sa, rovnako ako všetci poľnohospodári, obávame tuhých mrazov, ktoré vedia rastlinám a mladým kvetom riadne uškodiť. V ostatných rokoch býva jarné počasie nevyspytateľné. Práca v poľnohospodárstve je vo všeobecnosti mimoriadne náročná. Človek sa ju nenaučí z kníh, ale len drinou a vlastnými skúsenosťami. Viac ako 12 tisíc sadeníc striháme ručne a neustále pribúdajú nové. Po zbere je potrebné úrodu čo najskôr spracovať. Všetky naše potravinárske výrobky sa vyrábajú z čerstvých levanduľových kvetov. Počas rokov sme sa postupne naučili ako správne levanduľu strihať, aby mala bohatú úrodu a pekný tvar, ako ju sušiť, aby si udržala svoju farbu a vôňu, ako chutí v kombinácii s rôznym ovocím či inými potravinami, dnes už vieme, kedy je najvyšší čas úrodu ostrihať, aby si zachovala cenné vlastnosti. Výhodou pre nás je, že levanduľa na našom území nemá takmer žiadnych škodcov.

Navštíviť toto čarokrásne miesto sa určite oplatí