Nazbierajte si prvé jarné bylinky plné vitamínov pre vaše telo
16.03.2021 | Prvé jarné poklady | Milan Cigánik
Príroda sa pomaly prebúdza a oznamuje nám príchod jari. Na prechádzke lesom môžeme už v marci natrafiť na množstvo rastlín, ktoré sú prospešné pre ľudský organizmus. Pomáhajú nám v boji s chorobami, pôsobia ako prevencia, obnovujú naše sily a dodávajú telu potrebnú energiu.
Pozrime sa spolu na to, aký vplyv majú na naše zdravie najobľúbenejšie bylinky, a čo si z nich vieme pripraviť. Nazbierajte si liečivé rastlinky pre svoju kuchyňu i do domácej lekárničky. V takejto podobe budú pre vás neoceniteľné.
Prvosienka jarná
Prvosienka jarná, alebo tiež Petrov kľúč patrí medzi prvé jarné bylinky, ktoré môžete v prebúdzajúcej sa prírode nájsť. Kvitne od marca do apríla a zbierajú sa iba jej kvety a lístky. Je čiastočne chránená, preto by koreň mal ostať v zemi. V prírodnom liečiteľstve má mnohostranné použitie. Jej upokojujúce účinky sa využívajú na zmiernenie symptómov pri obrne, mŕtvici, dne, vo forme čaju alebo inhalačného odvaru pomáha liečiť zápal priedušiek, zápal hrdla a kašeľ. Čaj z prvosienky jarnej odbúrava stres a podporuje kvalitný spánok. Vnútorne sa vo väčšom množstve nepoužíva, pretože citlivejším pacientom môže spôsobiť nevoľnosť a vyvolať vracanie.
Žihľava dvojdomá
Žihľava dvojdomá pomáha pri ochoreniach pečene, žlčníka a obličiek. Urýchľuje hojenie rán a podporuje tvorbu materského mlieka. Jej koreň je vhodný najmä na vonkajšie použitie. Zabraňuje vypadávaniu vlasov, preto sa pridáva do prípravkov vlasovej kozmetiky, ako sú napríklad šampóny, vlasové vody a rôzne regeneračné zábaly na vlasy. Má potenciál pri liečbe Alzheimerovej choroby, artritídy, astmy, infekcií močového mechúra, bronchitídy, zápalu ďasien, obličkových kameňov, vyrážok a akné, laryngitídy, roztrúsenej sklerózy, ischiasu a zápalu šliach. Na zlepšenie fyzickej a psychickej kondície sa odporúča pitie žihľavového čaju. Bylinku je možné používať čerstvú i sušenú. Dajú sa z nej pripravovať zdraviu prospešné jedlá - polievky, šaláty alebo čaje. Nie je vhodná pre diabetikov, pretože môže znižovať obsah cukru v krvi. Dôležité je upozornenie na maximálnu dobu požívania žihľavy, ktorá je dva týždne.
Podbeľ lekársky
Podbeľ lekársky má taktiež mnohostranné využitie pri liečbe najrôznejších neduhov. V apríli a máji sa z bylinky zbierajú kvety a v máji a júli lístky. Čaj z podbeľu má priaznivé účinky na pľúca, zahlienené priedušky, pomáha pri astmatických záchvatoch a zlepšuje trávenie. Má pozitívny vplyv na metabolizmus a imunitu. Vhodný je na prípravu čaju proti kašľu, odvar z podbeľu sa používa na obklady rán či vredov, alebo ako pleťová maska pre ľudí s mastným typom pleti, trpiacich na akné a iné zápalové ochorenia pokožky. Podbeľ lekársky sa dá používať aj vnútorne, nemali by ho však užívať tehotné ženy a dojčiace mamičky.
Púpava lekárska
Púpava lekárska začína kvitnúť v apríli. Zbierajú sa všetky časti rastliny, kvety, listy aj koreň. Bylinka zlepšuje krvný obeh, funkciu a činnosť pankreasu, prečisťuje krv a pečeň a zmierňuje tráviace ťažkosti. Priaznivo účinkuje pri zápaloch močových ciest, podporuje tvorbu žalúdočných štiav a žlče. Pomáha pri liečbe dny, reumatizmu a cukrovky. Kvet púpavy sa používa pri liečbe chorôb horných ciest dýchacích pretože podporuje vykašliavanie. Listy majú vysoký obsah železa, preto sa využívajú pri liečbe anémie alebo pri únave. Priaznivý účinok majú na pleť, pri problémoch s akné či ekzémom. Mladé púpavové listy možno konzumovať aj v surovom stave. Pre horkastú chuť sú vhodné do šalátov alebo ako prísada do polievok. Z koreňa sa najčastejšie pripravuje odvar, z čerstvých kvetov potom med a sirup.
Zádušník brečtanovitý
Zádušník brečtanovitý kvitne od marca do apríla. Zbiera sa kvitnúca vňať alebo len listy po odkvitnutí. Používa sa hlavne na liečenie prieduškovej astmy, pri kašli a ťažkom dýchaní, či iných ochoreniach dýchacích ciest. Vňať má sťahujúce účinky, preto sa čaj z nej odporúča pri žalúdočných a črevných problémoch, akými sú hnačky, bolesti žalúdka alebo vracanie. Protizápalové účinky zádušníka brečtanovitého sa využívajú na zmiernenie bolesti pri zápale močových ciest a močového mechúra. Ako kloktadlo pomáha pri liečbe chorôb ústnej dutiny, obklady zas pri niektorých kožných chorobách. Mladé čerstvé listy bylinky možno pridávať do jarných šalátov, použiť ich na výrobu sirupu či masti, v sušenej forme je vhodný ako korenina.
Sedmokráska obyčajná
Látky, ktoré obsahuje sedmokráska obyčajná pomáhajú zlepšiť látkovú výmenu v pečeni, ale využíva sa aj pri ochoreniach žlčníka, sleziny, pri zápaloch močových ciest a zápale obličkových klbôčok. Vnútorne sa užíva pri ochoreniach horných ciest dýchacích, pri ich zahlienení napomáha vykašliavaniu a pôsobí protizápalovo. Na vonkajšie použitie sa odporúča odvar, ktorý je vhodný na čistenie pleti, ak máte akné, vyrážky a ekzémy. Môžete ho využiť aj na zle hojace sa rany, opuchy či krvné podliatiny. Ako kloktadlo pomáha pri zápalových ochoreniach hrdla a ďasien. Používa sa v čerstvom i sušenom stave.
Medvedí cesnak
Medvedí cesnak začína kvitnúť na začiatku jari. Väčšie množstvo vitamínov a lepšiu chuť majú najmä mladé lístky, ktoré sa zbierajú skôr, než rozkvitnú. Bylinky obsahujú železo, vitamíny a sú výborným prírodným antibiotikom. Používajú sa na prečistenie krvi a majú aj protizápalové účinky. Zlepšujú pamäť, kvalitu spánku, upokojujú nervový systém, detoxikujú, upravujú vysoký krvný tlak, pomáhajú pri žalúdočných problémoch i kŕčových žilách. Konzumujú sa výlučne čerstvé, pretože po usušení strácajú svoje liečivé účinky. Pridávajú sa do šalátov, polievok, možno ich využiť ako prílohu k maslovému chlebu, na prípravu pesta, nátierky alebo tinktúry.