Najinovatívnejšia reštaurácia na svete (konečne) získala tri michelinské hviezdy

Najinovatívnejšia reštaurácia na svete (konečne) získala tri michelinské hviezdy

24.10.2021 | René Redzepi | Iveta Hricková

Kodaňská reštaurácia Noma priniesla do sveta gastronómie hotovú revolúciu. Jej šéfkuchár a spoluvlastník René Redzepi prišiel s úplne novými postupmi a prezentáciami, ktoré šokovali aj jeho skúsených kolegov.

... no napriek dobrému menu a veľkej sláve sa im až teraz podarilo splniť jednu dôležitú métu.

Osemnásť rokov čakania

Reštaurácia Noma je otvorená od roku 2003. Od začiatku pútala pozornosť gurmánov. Keď si urobila dobré meno doma v Dánsku, zrazu sa o ňu začali zaujímať fajnšmekri z celého sveta. Talent Reného Redzepiho o chvíľku zaujal aj odborníkov z tejto oblasti. Netrvalo dlho a začalo sa pošepkávať o prvej michelinskej hviezdičke pre štýlový podnik v Kodani. Ich prístup k vareniu i detailne prepracované postupy boli novinkou, ktorá slúžila ako inšpirácia aj pre ďalšie podniky. Noma sa vďaka tomu stala najlepšou reštauráciou na svete v rokoch 2010, 2011, 2012 a 2014. Potvrdením ich šikovnosti bola udelená michelinská hviezdička, ku ktorej časom pribudla aj druhá. No ďalšia méta sa pre nich zdala nedosiahnuteľná. Tri michelinské hviezdy vlastní iba pár podnikov vo svete. Hoci Noma jasne patrila medzi top špičku, prestížne ocenenie získala až tento rok v septembri. Tím skvelých kuchárov sa po osemnástich rokoch čakania konečne potešil z vytúženej odmeny za ich prácu.

Zvláštna politika udeľovania hviezdičiek

Prečo trvalo tak dlho, kým sa michelinskí inšpektori rozhodli udeliť Nome tri hviezdičky? Na túto otázku neexistuje jasná odpoveď. Viacerí šéfkuchári tvrdia, že za udeľovaním tohto ocenenia je zvláštna a nepredvídateľná politika. Nespočetne podnikov zostáva nepovšimnutých a nedostávajú sa ani len do ich sprievodcov. Zároveň sa však jednou hviezdičkou pýšia reštaurácie, ktoré by zrejme sklamali vaše priveľké očakávania. Aj samotný René Redzepi sa po odhalení výsledkov vyjadril, že tento titul vôbec neočakával a z jeho získania bol vskutku prekvapený.

Nemusíte ich milovať. Stačí, že vás šokujú

Varenie v Nome je ťažko popísateľným zážitkom. Ich kuchyňa sa často mení skôr na laboratórium a samotné pokrmy kuchári servírujú s takou precíznosťou, ktorú by im závidel aj skúsený chirurg. Hosťom podávajú len niekoľkochodové degustačné menu. Na návštevu ich podniku si rezervujte niekoľko hodín. Pokrmy prichádzajú v malých porciách a Redzepi so svojím tímom netaja, že chcú ľudí najmä šokovať. Na tanieri sa preto objavujú aj také nezvyčajnosti, akými sú mozoček, nos zo soba, červíky a ďalšie bizarnosti. Viacerí hostia dokonca potvrdili, že nedokázali zjesť celé menu, pretože neprekonali predsudky z podaktorých nezvyčajných špecialít, prípadne im nechutili. Potom vám ale na stôl prinesú také jedlo, pre ktoré im odpustíte všetky výstrelky a pochopíte, prečo sú výnimoční.

Prepojenie na prírodu

Redzepi pristupuje k vareniu holistickým spôsobom. Ako jeden z prvých kuchárov začal raziť ekologický trend a snažil sa spracovať úplne všetko, čo sa mu dostalo do kuchyne. Vďaka tomu minimalizujú odpad a sú prinútení k maximálnej kreativite. Šékuchár si často odskočí od hrncov do prírody, ktorá mu je tou najväčšou inšpiráciou. Miluje hľadať nové chute a prepojenia, ktoré ostatným unikajú. Vďaka tomu pridáva na tanier výlučne sezónne potraviny, častokrát nazbierané v prírode okolo Kodane. Navštíviť Nomu je jednoznačne obrovským zážitkom. Od príchodu po dezert vám tu totiž ponúknu nezvyčajné divadlo chutí, na ktoré už nikdy nezabudnete.