Najdrahšie jedlá na svete. Hot dog či pizza? Z tých cien sa vám zatočí hlava!

Najdrahšie jedlá na svete. Hot dog či pizza? Z tých cien sa vám zatočí hlava!

25.07.2021 | Najdrahšie jedlá sveta | Iveta Hricková

Gurmáni neváhajú minúť v reštauráciách za jednu večeru desiatky eur. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, koľko by ste boli ochotní zaplatiť za skutočnú, vychýrenú špecialitu vy? 

Výnimočné jedlá s exkluzívnymi ingredienciami neraz stoja sumu, ktorú bežný človek nezarobí ani za mesiac. Podaktoré z nich vám v nasledujúcich riadkoch priblížime.

Pizza v Industry Kitchen, New York – 2000 dolárov

Najdrahšia pizza na svete je plná luxusných surovín. Tenké chrumkavé cesto dopĺňa foie gras, francúzska hľuzovka, syr Stitlon a kaviár z Osetra. Šéfkuchár nešetril ani na jej výzdobe. Na povrchu sa ligoce pár tenučkých plátkov zlata a k nim pridal nežné lupienky kvetov. O exkluzívnu taliansku špecialitu je taký enormný záujem, že si ju musíte objednať dva dni vopred. Gurmáni vypočítali i cenu jedného sústa. Celú pizzu viete rozrezať na 40 menších kusov a jeden z nich vás vyjde na 50 dolárov.

Cappuccino v Emirates Palace, Abu Dabí – 18 eur

Arabi sú majstrami vo vymýšľaní unikátnych jedál, ktoré servírujú v štýlových reštauráciách. Hotel Emirates Palace je stelesnením luxusu, čomu pochopiteľne prispôsobil aj ponuku nápojov. V ich kaviarni si môžete dopriať cappuccino za 18 eur, vyrobené z extra aromatickej kvalitnej kávy. Na napenenom mlieku sa ligocú jemné vločky zlata a poprašok z najlepších kakaových bôbov. K tomu podávajú výber troch mini dezertov, predovšetkým čokoládových.

Hamburger v Burger Brasserie, Las Vegas – 700 eur

Burger s označením Kobe kúpite v Las Vegas za 777 dolárov. Táto číselná kombinácia totiž prináša hráčom šťastie, preto si ho často objednávajú z poverčivosti. Hlavnú časť tvorí hovädzia fašírka, na nej sú poukladané kúsky krabieho mäsa a prosciutta. Ďalšiu vrstvu tvorí skaramelizovaná cibuľka, posypaná kvalitným francúzskym brie. Vrch hamburgeru je jemne pokvapkaný storočným octom balsamico a hoblinkami parmezánu. V cene je zahrnutá fľaša Dom Perignon Rosé, keďže ideálne dopĺňa túto chuťovú explóziu na jazyku.

Hotdog v Tokyo Dog, Seattle – 155 eur

Cenu hot dogu zo Seattlu zvyšuje fakt, že si ho musíte objednať dva týždne vopred. Následne, v deň vašej návštevy reštaurácie, si pochutíte na čerstvo upečenom rožku. Servírovaný býva s údenými, syrovo-mäsovými klobáskami. Ostatné ingrediencie pochádzajú z Ázie a jemne vyladia jedinečný, gurmánsky zážitok. V luxusnom hot dogu nechýbajú plátky hovädzieho wagyu, grilovaná cibuľka s teriyaki omáčkou, huby maitake, foie gras, hoblinky čiernej hľuzovky a kaviár. Na vrchu sú jemné klobúčiky japonskej majonézy. Zaujímavé je, že Tokyo Dog venuje zisk z predaja ich najdrahšieho jedla pre Americký červený kríž.

Zmrzlina v Serendipity 3, New York – 910 eur

V Amerike sa cukrárne predbiehajú v tom, ktorá pripraví väčší zmrzlinový pohár. Ich cena je takmer rovnako vysoká, ako aj delikatesa od Serendipity 3. Tam vám však nenaservírujú obrovskú misu, ale elegantný dezert, tzv. poctu gastronómii. Základ tvorí vanilková zmrzlina z madagaskarskej vanilky, obalená v lístkoch 24-karátového zlata. Čokoládová poleva pochádza z fair trade fariem z Venezuely. Ako toping si môžete dopriať kandizované ovocie z Paríža, pozlátené mandle, marcipánové čerešne a hľuzovky. Dezert servírujú v luxusnej krištáľovej miske, pričom tá je započítaná v jeho cene, čiže si ju môžete vziať domov.

Tacos v Grand Velas Los Cabos Resort, Mexiko – 22 000 eur

Cena za jediné tacos v mexickom päťhviezdičkovom rezorte vám vyrazí dych. Ešte viac šokuje informácia, že sa oň zaujíma nespočetne hostí. Do pochúťky za 22 000 eur je pridávané najdrahšie hovädzie mäso, langusty, kaviár, brie s čiernymi hľuzovkami a salsu, ktorú vyrábajú z čili papričiek Morita, cibetkovej kávy a exkluzívnej tequily. Samozrejmosťou sú lístočky zlata, určené na dozdobenie vonkajšej časti tortilly.

Cronut v Dum Dum Donutterie, Londýn – 1800 eur

Pečivo, ktoré spája to najlepšie z donutov i croissantov, ponúkajú v Anglicku, a to hneď v luxusnej verzii za 1800 eur. Jeho súčasťou je pravý šafran, vanilka z Tahiti aj kvalitná čokoláda. Cronut robia výlučne na objednávku, aby vám ho mohli servírovať úplne čerstvý. Na vrchu je zdobený zlatom, kaviárom a penou z ružového šampaňského.