Na Liptove rozdávali reštauráciám a kaviarňam Liptovské hviezdy kvality

Na Liptove rozdávali reštauráciám a kaviarňam Liptovské hviezdy kvality

04.06.2021 | Liptovská hviezda kvality | Iveta Hricková

Vo svete odmeňujú najlepšie gastronomické prevádzky Michelinskými hviezdami a týmto nápadom sa inšpirovali aj na Liptove. Tunajšie reštaurácie i kaviarne môžu taktiež získať podobné ocenenie, ktoré je zároveň skvelou pomôckou pre turistov.

Na základe tohto hodnotenia totiž ľahko nájdu prevádzky so spoľahlivou kvalitou, kde si pochutnajú na typických špecialitách tohto regiónu.

Liptovské hviezdy rozdávajú od roku 2013

Počas dovoleniek turisti mávajú problém s hľadaním kvalitných podnikov. Niekedy je ťažké vyznať sa v hodnoteniach na internete, keďže tie môžu o reštauráciách či kaviarňach vytvárať mylný dojem. Oblastná organizácia cestovného ruku preto začala od roku 2013 rozdávať Liptovské hviezdy, ktoré dostávajú najlepšie gastronomické prevádzky v ich regióne. Kedysi mohli reštaurácie získať jednu až tri hviezdičky, v súčasnosti ich kvalitu rozlišujú podľa zlatej, striebornej a bronzovej farby. Tento titul prehodnocujú každý rok na základe mystery shoppingu, keď jednotlivé prevádzky navštevujú tajní pozorovatelia. Hodnotené podniky vyberajú podľa uplynulých ročníkov, no taktiež spomedzi nových, vychádzajúcich hviezd.

Deväť zlatých ocenení

Tento rok získalo najlepšie hodnotenie deväť stravovacích zariadení. Nasledujúcich dvanásť mesiacov sa tak bude zlatou hviezdou pýšiť sedem reštaurácií a dve kaviarne. „Teším sa z toho, že sedem z hodnotených reštaurácií získalo zlatú hviezdu, šesť striebornú a jedna prevádzka, kde sa mládež študujúca na hotelovej škole zdokonaľuje vo svojom budúcom fachu, bronzovú hviezdu. Prevádzky, ktoré získali ktorúkoľvek Liptovskú hviezdu či ju obhájili, predstavujú to najlepšie, čo náš región ponúka. Do projektu za zapojili aj tri kaviarne, dve získali zlatú hviezdu a jedna striebornú,“ prezradila nám riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Minulý rok gastrosektor výrazne poznačila pandémia koronavírusu. Napriek tomu sa rozhodli aj v tomto neľahkom období rozdať Liptovské hviezdy všetkým kvalitným podnikom. Na tajné návštevy mali síce menej času, no nakoniec sa im podarilo ochutnať jedlá vo všetkých zúčastnených prevádzkach.

Reštaurácie a kaviarne so zlatou Liptovskou hviezdou:

  • Rotunda Chopok, Chopok
  • Angus Restaurant v hoteli Pošta, Jasná
  • Reštaurácia v hoteli Tri Studničky, Demänovská Dolina
  • Penzión Drak, Demänová
  • Via Jasná, Demänová
  • Reštaurácia v rezorte Sojka, Malatíny
  • Liptovský dvor, Liptovský Ján
  • Aurelica Coffee, Liptovský Mikuláš
  • Kaviareň Moment, Liptovský Mikuláš

Reštaurácie a kaviarne so striebornou Liptovskou hviezdou:

  • Koliba Gréta, Liptovská Sielnica
  • Koliba Richtárka, Ružomberok
  • Reštaurácia v Holiday Village, Tatralandia
  • Villa Betula, Liptovská Sielnica
  • Von Roll Restaurant, Jasná
  • Marina Liptov, Liptovská Mara
  • Karma Coffee, Liptovský Mikuláš

Reštaurácia s bronzovou Liptovskou hviezdou:

  • Mladosť, Liptovský Mikuláš

 

Stálica v podobe Liptovského dvora

Medzi ocenenými reštauráciami sa pravidelne objavuje Liptovský dvor, ktorý je súčasťou rovnomenného rezortu v Liptovskom Jáne. Svoj jedálny lístok pravidelne obmieňajú podľa dostupnosti sezónnych potravín. Zameriavajú sa najmä na kuchyňu inšpirovanú tradičnými pokrmami, pripravenými v modernom šate. Medzi ich hlavné špeciality patrí konfitovaná jahňacina, hovädzie líčka pečené na drevenom uhlí, šúľance či pirohy ako od babičky a šišky z odpaľovaného cesta. Šéfkuchárom Liptovského dvora je Peter Bracho - víťaz súťaže Majster kuchár Slovenska v ročníku 2016/17.

Obľúbená kaviareň s vlastnou pražiarňou

Dobrú kávu dostanete v kaviarni Aurelica, nachádzajúcu sa priamo v centre Liptovského Mikuláša. Pomenovanie získala podľa slávneho rodáka Aurela Stodolu, ktorý prednášal na švajčiarskej univerzite a učil dokonca i Alberta Einsteina. Súčasťou štýlového podniku je malá pražiareň, v ktorej si pripravujú vlastné druhy kávy. Vďaka priateľskému personálu si môžete vybrať presne ten typ, ktorý najviac lahodí vašim chuťovým pohárikom.

Vyskúšajte liptovské droby

Typickým jedlom z Liptova nie sú len pirohy, ale aj droby. Tie by sme mohli pokojne nazvať vegetariánskou verziou klobások či jaterníc. Pripravujú sa z ochutenej zemiakovej zmesi, ktorou sa následne plnia bravčové črevá. V niektorých rodinách do nich pridávajú aj škvarky, bravčovú masť, prípadne trochu slaninky. Liptovské droby sa neúdia, ale skladujú v chlade. Pred podávaním ich upečú v rúre a servírujú s dusenou kyslou kapustou.