Medovina je staršia než ľudstvo samotné. Milujeme ju aj na Slovensku! Takto spoznáte tú kvalitnú!
04.03.2022 | Medovina | Redakcia
O medovine sa zvykne hovoriť ako o nápoji lásky s afrodiziakálnymi účinkami. Prezraďme si zaujímavosti, ktoré by o nej mal vedieť každý fanúšik.
Je údajne staršia, než ľudstvo. Jej chuť si podľa legiend vychutnávali aj antickí bohovia na vrchole hory Olymp. Bola obľúbeným nápojom Keltov, Slovanov, Rimanov i Germánov.
Za medovinu ako takú vďačíme prírode. V časoch najväčšieho sucha včely obsadili diery v magických stromoch baobaboch. V období mohutných dažďov sa med zmiešal s vodou a s prírodnými kvasinkami. Zmes následne fermentovala a na svete bol prvý kvasinkový, alkoholický nápoj - medovina.
Medovina je kvasený, nízko-alkoholický nápoj z medu. Percentuálne zastúpenie alkoholu je 12 – 14%. Výrobu medoviny ovplyvňuje niekoľko faktorov, predovšetkým typ kvasiniek, čas kvasenia a druh, respektíve kvalita medu.
Kvalitná medovina nie je umelo dochucovaná a v priebehu výroby neprechádza zahrievaním.
Hlavnou zložkou medoviny je med, preto vás zrejme neprekvapí, že má i zdravotné účinky na ľudský organizmus. V jej prípade platí jednoduchá úmera: čím kvalitnejší med, tým silnejšie účinky medoviny dosiahnete.
Alkohol v medovine má pozitívny vplyv na látkovú výmenu organizmu, podporuje jeho prekrvenie a znižuje hladinu zlého cholesterolu. Pri konzumácii medoviny v primeranom množstve, teda 1 až 2 dcl denne, pomáha pri trávení a pozitívne vplýva na kardiovaskulárny systém človeka.
Medovina vás môže prekvapiť rozmanitosťou chutí. Jej základom je síce med a voda, no do jej výroby možno pridať rôzne šťavy či koreniny.
Kým Američania nedajú dopustiť na pomarančový med, napríklad Poliaci preferujú med pohánkový. Melomela je napríklad medovina s obsahom ovocnej šťavy, Hydromel je zas medovina nariedená vodou, obsah alkoholu v nej je veľmi nízky. Na trhu dostať kúpiť tiež Metheglin, čo je medovina ochutená koreninami (napríklad zázvorom či muškátovým orieškom).
Čo je tiež dobré vedieť?
* Otvorenú fľašu medoviny možno skladovať podstatne dlhšie v porovnaní s vínom. Ak ju dôkladne uzatvoríte korkovým štupľom, vydrží v chladničke niekoľko týždňoch.
* Pri popíjaní medoviny v nej možno nájsť chute a vône, ktoré pri jej výrobe vôbec neboli použité. Môže za to proces kvasenia a dozrievania medoviny.
* Medovinu sa odporúča nezohrievať do zásoby. Zohriata medovina by sa mala servírovať v pohároch na whisky. Zohrievaním stráca vôňu aj prospešné látky. Zohriatu medovinu je dobré ihneď vypiť.
* Najlepšia je medovina vychladená na 12 až 16 stupňov. Počas mrazivých teplôt sa odporúča zohriať ju maximálne na 55 stupňov. Počas prihrievania do nej už nič nepridávajte.
* Hovorí sa, že najchutnejšia medovina je 2-3 ročná. Správna medovina býva číra, zlatistej farby, s vôňou medu a korenín.