Lahodný tip na víkend! Pripravte si doma aktuálny hit cold brew

Lahodný tip na víkend! Pripravte si doma aktuálny hit cold brew

15.05.2021 | Cold brew | Iveta Hricková

Espresso, lungo, macchiato, cappucino alebo latté. K všetkým týmto kávovým špecialitám pribudol krátko pred pandémiou ďalší veľký hit. Cold brew prežil aj veľký tlak lockdownov a naďalej je odmenou pre všetkých fajnšmekrov.

Poradíme vám, ako si ho jednoducho pripravíte aj v pohodlí domova.

Čo je to cold brew?

Popularita cold brew vzrástla najmä v období leta. Ide totiž o kvalitnejšiu a chuťovo lahodnejšiu verziu ľadovej kávy. Akonáhle pripravujete klasické espreso, musíte ho pod veľkým tlakom zaliať horúcou vodou, ktorá preteká pár sekúnd. Vďaka tomu v nej zachytíte všetky dôležité chute a vône. Pri aktuálnej kávovej novinke robíte presný opak. Pomletá káva sa v tomto prípade zalieva studenou vodou, ktorá ňou preteká veľmi pomaly až v priebehu dvanástich hodín. Vďaka tomu získate fantasticky lahodnú chuť.

Výsledná káva je neporovnateľne chutnejšia. Do úzadia sa celkom potlačí jej typická kyslosť, takže je šetrnejšia k žalúdku i na trávenie. Chuť kávy môže byť dokonca natoľko výrazná, že niektorí si do nej pridávajú aj kocku ľadu, prípadne ju zriedia vodou, čím zmiernia jej intenzitu. Na prípravu cold brew sa využíva zložitý systém, založený na intenzívnom lúhovaní. I keď väčšina z nás nemá doma takéto pomôcky, pri troche trpezlivosti si studenú lahôdku vyrobíte aj sami.

Na prípravu domáceho cold brew potrebujete:

  • trištvrte pohára kávových zŕn,
  • štyri poháre vody,
  • veľký pohár na sterilizovanie,
  • pevné sitko,
  • kávové filtre.

Takýto je postup:

Kávové zrná pomeľte v sekáčiku. Pri tomto type kávy je dôležité, aby jednotlivé kúsky boli trošku väčšie a tým lepšie prepojili chuť. Teraz kávu presuňte do pripraveného pohára na zaváranie. Zalejte ju studenou vodou, nádobu dobre uzavrite a vložte do chladničky. Tam by mala byť 12 až 24 hodín. Následne vyberte kávu z chladničky a preceďte ju cez kávové filtre položené v sitku. Vďaka tomu zabránite aj prechodu drobných čiastočiek zo zŕn. Nápoj možno podávať v tejto podobe alebo ho zrieďte vodou, aby nebol príliš silný. V chladničke ho môžete skladovať do jedného týždňa a postupne si odlievať stále novú porciu.

Verzia s french pressom

Na prípravu cold brew môžete využiť aj váš obľúbený french press. Postup je po celý čas rovnaký, odlišuje sa len v úplnom závere. Zatiaľ čo pri predošlom popise by ste museli kávu prácne cediť, pomocou french pressu ju viete zatlačiť dole a do šálky si už len precedíte váš obľúbený nápoj. Mimochodom, hodí sa napríklad ako chutná bodka za výborným obedom. Hoci je cold brew kofeínom a chuťou výraznejšia verzia kávy, servíruje sa v poobedňajších hodinách, pretože prináša príjemné osvieženie. :-)