Konzumovanie čili papričiek by mohlo pomôcť ľuďom žiť dlhšie
01.01.2021 | Čili papričky | Milan Cigánik
Čili papričky sa podľa novej štúdie môžu stať korením života. Predbežné výskumy Americkej srdcovej asociácie naznačujú, že pravidelní konzumenti pikantných pochúťok môžu mať dlhší život.
Ich priaznivci už dávno označovali tieto plody za alternatívny liek na rozličné zdravotné problémy.
Zázračné účinky
Konzumácia čili má totiž vďaka kapsaicínu protizápalový, antioxidačný, protirakovinový a regulačný účinok na hladinu glukózy v krvi. Práve táto bioaktívna, rastlinná zlúčenina je zodpovedná za ich pálivú chuť. Dané faktory podľa asociácie zohrávajú dôležitú úlohu pri znižovaní rizika úmrtia človeka na kardiovaskulárne choroby či rakovinu.
Potešujúce výsledky skúmania
Vedci, ktorí dospeli k tomuto uzáveru, skúmali až 4 728 štúdií z piatich popredných svetových zdravotných databáz. Ich konečná analýza obsahuje štyri veľké štúdie, zahŕňajúce zdravotné výsledky účastníkov s údajmi o konzumácii čili papričiek.
Do výskumov bolo zahrnutých viac ako 570 000 zdravotných záznamov ľudí z USA, Talianska, Číny a Iránu. Respondenti, ktorí pravidelne jedli čili papričky, mali relatívne zníženie kardiovaskulárnej úmrtnosti o 26 percent, relatívne zníženie úmrtnosti na rakovinu o 23 percent a 25-percentné relatívne zníženie úmrtnosti z akýchkoľvek príčin v porovnaní s ľuďmi, ktorí čili papričky konzumovali iba zriedkavo alebo nikdy.
Hlavný autor štúdie doktor Bo Xu, kardiológ z Clevelandskej kliniky srdcového, cievneho a hrudného inštitútu (Cleveland Clinic’s Heart, Vascular & Thoracic Institute) v Clevelande v štáte Ohio uviedol, že tento typ štúdie má niekoľko obmedzení. Štyri preskúmané výskumy zahŕňali obmedzené špecifické zdravotné údaje o dobrovoľníkoch, respektíve iné faktory s konečným vplyvom na jednotlivé zistenia. Vedec rovnako poznamenal, že množstvo a druh konzumovanej čili sa medzi nimi líšili, takže je ťažké vyvodiť závery o tom, koľko, ako často, a aký typ prijímania papričiek má pre človeka zdravotné prínosy. Vedci pokračujú v analýze údajov a dúfajú, že čoskoro zverejnia úplnú prácu.
Hoci existujú údaje poukazujúce na fakt, že konzumácia čili zaznamenala menšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia alebo rakovinu, nemožno s určitosťou povedať, či sú za to zodpovedné výlučne koreninové rastliny alebo len prispievajú k predĺženiu života. Avšak, zatiaľ nie je jasné ani množstvo papričiek, ktoré treba skonzumovať, aby boli dosiahnuté požadované zdravotné výsledky.