Kontroverzná novinka z Talianska – prvá pizza z automatu

Kontroverzná novinka z Talianska – prvá pizza z automatu

15.08.2021 | Pizza z automatu | Iveta Hricková

Nielen vysoká gastronómia, ale aj rýchle občerstvenie sa podrobuje moderným trendom. V Taliansku vymysleli nový kulinársky tip, ktorý spustil medzi gurmánmi vášnivé diskusie.

Prvý automat na pizzu viacerí neprijali s nadšením, pretože podľa nich kazí národné jedlo.

Dobrou cenou lákajú študentov

Z automatov na jedlo si kupujeme malé maškrty, ale i horúce nápoje. Ich kvalita sa časom zlepšuje, ale na túto novinku neboli pripravení ani samotní Taliani. V Ríme im inštalovali prvý stroj na výrobu pizze. Zákazník si najskôr zvolí presný typ obloženia a všetko ostatné už nechá na techniku. Autori nápadu vidia v čase pandémie koronavírusu veľkú výhodu v tom, že sa vášho jedla nedotkne žiadny človek, čím sa úplne minimalizuje riziko prenosu. Do rímskych ulíc zatiaľ nainštalovali jeden pizza automat. Ak bude úspešný, čoskoro k nemu pribudnú ďalšie. Horúcu novinku postavili v širšom centre, aby sa k nemu ľahko dostali aj turisti. Primárnou cieľovkou sú študenti z blízkej univerzity, ktorých by mohla zlákať najmä dobrá cena.

Čerstvá pizza za tri minúty

Firma uvádza ako ďalšie výhody čerstvosť a rýchlosť prípravy. V malých bistrách síce taktiež dostanete pizzu na počkanie, no väčšinou býva pripravená vopred. Automat vám všetko urobí na počkanie, upečie ju až po zadaní objednávky a naservírujú úplne teplú a chrumkavú. Zákazníci ju navyše dostanú veľmi rýchlo. Stroj ju dokáže pripraviť do troch minút od zadania požiadavky. Pre turistov a študentov ide o veľkú výhodu. Nemusia sa dlho zdržiavať a ihneď môžu pokračovať vo svojom programe.

Päť druhov obľúbených pochúťok

Autori nového projektu pripravili pre zákazníkov hneď niekoľko možností na výber. Prvou alternatívou je pizza bianca, pripomínajúca naše posúchy. Nedáva sa na ňu omáčka, ani iné potraviny. Automat ju posype bylinkami, potrie olivovým olejom a upečie ju. Aj druhá možnosť je rovnako jednoduchá. Pizzu rossa podávajú iba s paradajkovou omáčkou. Ostatné tri druhy sa odlišujú podľa veľkosti, môžete si na nich vybrať ľubovoľné obloženie. Pizzette sú mini pizze na rýchle maškrtenie. Scrocchiarella je klasická okrúhla, má typické talianske tenké cesto. Poslednou možnosťou je Americana, tá je z nich najhrubšia.

Taliani sa búria, je to len alternatíva

Na začiatku predaja si nový pizza automat vyslúžil viac kritiky než pochvál. Taliani sú známi tým, že si pri príprave typických jedál potrpia na presnom dodržiavaní postupov. Nový spôsob predaja ich najobľúbenejšej pochúťky sa im zdá nevhodný a urážajúci tradície. Viacerí šéfkuchári sa vyjadrili, že takto servírovaná pizza nemôže nikdy nahradiť prácu človeka, ktorý dáva do varenia kus svojho srdca i nových nápadov.

Autori prístroja sa však bránia. Podľa nich nechcú v žiadnom prípade vytlačiť tradičný spôsob prípravy. Ponúkajú skôr alternatívu pre uponáhľaných ľudí a tých, ktorí musia ušetriť na výdavkoch na jedlo. Navyše, žiadna z reštaurácií nefunguje 24 hodín denne. Keď sa ľudia vracajú z párty, padne im takéto rýchle občerstvenie vhod.