Jedlo budúcnosti? Európa má za sebou zásadné rozhodnutie!
04.04.2022 | Jedlo budúcnosti? | Iveta Hricková
Odborníci dlhodobo varujú pred zhoršujúcou sa situáciou v zásobovaní populácie potravinami. Kapacitne nedokážeme vyprodukovať také množstvo dobytka, hydiny a rýb, aké by stačilo na výživu obyvateľstva.
Vedci preto prišli s návrhom získavať suroviny na výrobu potravín z červov, ktoré sú bohatým zdrojom bielkovín. Tomuto nápadu dala zelenú už aj Európa.
Získali potrebné potvrdenia
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín odobril v januári zaradenie červov medzi ďalšie zdroje výživy obyvateľstva a jej doplnkov. Ide predovšetkým o larvy múčiara obyčajného, ktoré bežne konzumujú ľudia vo viacerých krajinách. Svoje zastúpenie majú najmä v africkej, novozélandskej a ázijskej gastronómii. Tu sú larvy múčiara obyčajného, spolu s ďalšími druhmi červov, pokladané za dôležitý zdroj bielkovín a iných výživných látok. Podľa vedcov sa larvy stanú superpotravinou budúcnosti. Ich výhodou sú nielen vysoké výživové hodnoty, ale i výrazne nižší negatívny dopad na životné prostredie. V tomto ťahá za kratší koniec najmä hovädzí dobytok, ktorý predstavuje pre prírodu priveľkú ekologickú záťaž.
Ako sa budú využívať?
Od definitívneho zaradenia danej potravinovej novinky na jedálny lístok nás delí posledný krok, a to súhlas Európskej komisie. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín odporúča používať múčiara obyčajného v troch podobách. Jedlá pripravovať z čerstvých alebo sušených lariev, alebo ich pomlieť a múku využívať pri výrobe ďalších potravinárskych produktov. Ak teraz zhnusene krútite hlavou, ubezpečujeme vás, že larvy múčiara obyčajného nie sú o nič horšie, než povedzme krevety - obľúbenej lahôdky fanúšikov jedál z morských živočíchov.
Pridávajú sa do potravy pre zvieratá
Rôzne druhy červov sa pritom využívali v Európe už v minulosti. Doteraz neboli odporúčané na výživu obyvateľstva, no primárne ako krmivo pre zvieratá. Pripravovali sa z nich najmä granule alebo konzervy pre psov a mačky.
Larvy červov majú vysokú výživovú hodnotu. Vláknina v nich obsiahnutá prospieva správnemu tráveniu, bielkoviny ovplyvňujú fungovanie metabolizmu, navyše sú významným zdrojom energie a majú minimálne množstvo tuku, takže nezaťažujú kardiovaskulárny systém. Odborníci upozorňujú, že u niektorých skupín alergikov môže konzumácia potravín z lariev červov vyvolať silnú alergickú reakciu. Je preto dôležité zaradiť ich do jedálnička opatrne.
Čo nás ešte môže zachrániť?
Ak sa nechceme kvôli zabezpečeniu výživy obyvateľstva dostať na pokraj ekologickej katastrofy, môžeme si vziať k srdcu i ďalšie dôležité zmeny:
- Prestaňme plytvať jedlom – stačí sa pozrieť, koľko potravín vyhadzujeme kvôli tomu, že ich nestihneme alebo nevládzeme zjesť.
- Neprejedajme sa. Vo vyspelých krajinách ľudia skonzumujú oveľa viac jedla než v minulosti.
- Mäso aspoň občas nahraďme zeleninou. Nemusíme sa stať vegetariánmi, stačí si dva-trikrát týždenne dopriať deň bez mäsa.
- Všímajme si, aký druh mäsa jeme. Veľkou ekologickou záťažou je hovädzí dobytok. Toto mäso by sme mali konzumovať obmedzene a uprednostniť radšej ryby či hydinu.
- Jedzme potraviny získané z lokálnych zdrojov. Varme zo sezónnych surovín, nakúpených u miestnych chovateľov a pestovateľov, kupujme jedlá od miestnych výrobcov. Vďaka tomu ušetríme nemalé finančné prostriedky a nezaťažíme životné prostredie zbytočnou dopravou.