Jablká sú hviezdami jesene. Viete, pred akými neduhmi vás ochránia a kde u nás funguje ich samozber?

Jablká sú hviezdami jesene. Viete, pred akými neduhmi vás ochránia a kde u nás funguje ich samozber?

26.10.2021 | Jeseň a jablká | Milan Cigánik

Tohtoročná jeseň je bohatá na úrodu voňavých jabĺk, ktoré nám pomáhajú bojovať s nedostatkom vitamínov. Pestujú sa na takmer na celom svete a odborníci tvrdia, že celkovo existuje okolo tridsaťpäťtisíc rozličných odrôd jabĺk.

Ich ročná spotreba na jedného obyvateľa planéty je až deväť kilogramov.

Zdravá nálož prospešných látok

Toto zdravé, nízkokalorické ovocie, obsahuje viac než dvadsať minerálnych látok, vitamínov, enzýmov, ľahko stráviteľných cukrov, pektínov a vlákniny. Nájdete v ňom vitamíny A, E, B1, B2, B6, C a K. Minerálne látky ako vápnik, fosfor, železo a horčík zohrávajú významnú rolu pri stavbe kostí. Na trávenie, pri žalúdočných a črevných problémoch zase priaznivo účinkujú enzýmy a aromatické látky. Vďaka vysokému obsahu vlákniny ovplyvňujú jablká činnosť celého tráviaceho ústrojenstva. Jablková šupka má v sebe pektín, ktorý blahodarne pôsobí na odvodnenie organizmu.

Ako ich skladovať?

Pri skladovaní jabĺk zohráva dôležitú úlohu čistota priestorov. Uskladňujú sa prevažne zimné odrody. Najvhodnejšie je skladovať ich na chladnom mieste, teda v pivnici v debničkách alebo regáloch. Odporúčame steny vydezinfikovať vápnom, aby sa zlikvidovala prípadná pleseň. Jednotlivé odrody by sa nemali miešať, nakoľko doba skladovania môže byť u každej z nich iná. Jablká prezerajte každý týždeň, ak niektoré začínajú hniť, vyhoďte ich, zrelé spotrebujte. Pri pravidelnej kontrole môže väčšina z nich vydržať až do jari.

Využitie na tisíc spôsobov

Jablká majú v našej kuchyni všestranné využitie. Používajú sa na viacero spôsobov, a to surové alebo sušené na priamu konzumáciu, prípadne sa z nich vyrába šťava alebo mušt. Celé ich môžete namočiť do karamelu alebo čokolády a posypať orechmi, kokosom alebo cukrovými ozdobami, čo ocenia najmä deti. Ďalším spôsobom je zaváranie kompótov, varenie džemu, rôznych omáčok, výroba pyré alebo čatní. Vynikajúce sú do koláčov, ale i k mäsu pri pečení. Najlepšie chutia, ak ich skombinujete so škoricou, vanilkovým cukrom, orechmi a medom. V spojení s iným ovocím z nich môžete pripraviť pečený čaj. V domácnosti sa často používajú aj ako materiál na výrobu jesenných či zimných dekorácií, akými sú svietniky alebo vence.

Účinky jabĺk, viete o nich?

  1. podporujú trávenie
  2. pôsobia proti stresu a infarktu
  3. pomáhajú pri nachladnutí, kašli a chrípke
  4. znižujú hladinu cholesterolu
  5. znižujú riziko vzniku rakoviny
  6. zabraňujú vzniku artériosklerózy
  7. sú vhodné pre diabetikov, regulujú hladinu cukru v krvi
  8. majú čistiacu schopnosť
  9. pomáhajú pri chudnutí
  10. chránia mozog pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou
  11. chránia pred vznikom astmy
  12. majú probiotické účinky

 

Nazbierajte si jabĺčka na samozberoch

V súčasnosti je mnoho slovenských pestovateľov, ktorí ponúkajú možnosť vlastnoručne si naoberať jablká vo svojich sadoch. Výhodou samozberu je, že ovocie oberáte priamo zo stromu, čo môže byť príjemným zážitkom najmä pre ľudí, žijúcich v mestách. Ďalším benefitom je, že si kupujete poctivé domáce jablká, nie z dovozu. Ako to teda väčšinou na samozberoch funguje? Pred návštevou ovocných sadov zvoľte vhodnú obuv a oblečenie. Vezmite si so sebou prepravky, debničky alebo košíky. Mnoho pestovateľov umožňuje zapožičať si rebrík a vozíky, ak nemáte vlastné. S nimi je zber pohodlnejší. Pri príchode vám odvážia prázdne prepravky, následne sa presuniete do sadu, kde vás pracovníci navigujú k jednotlivým odrodám. Po zbere vám v predajni odvážia naplnené prepravky a zaplatíte iba za čistú váhu ovocia. Jablká môžete počas oberania aj ochutnávať.

Tri tipy na samozber jabĺk:

Dobrý ježko, Dunajská Lužná

Sad nájdete medzi Dunajskou Lužnou a Šamorínom pri diaľničnej križovatke Dunajská Lužná. Zbierať je možné len jablká, môžete si však kúpiť aj nazbierané hrušky. Najviac pestované sú odrody Gala, Golden Delicious, Jonagold, Red Delicious, Braeburn, Pinova, Idared, Granny Smith, Topaz, Rubinola a Šampion. Na samozbere si môžete, okrem ovocia, zakúpiť aj rad produktov, ktoré sú z nich vyrobené ako sú ovocné šťavy, jablkové čipsy a med od ich včelára. Ceny jabĺk sa pohybujú od 0,40 € po 1 € za kilogram.

www.dobryjezko.sk  

Emilove Sady, Dvory nad Žitavou

Neďaleko Nových Zámkov nájdete Emilove sady, ktoré patria k najväčším a k najperspektívnejším ovocným sadom na Slovensku. Je to najstaršia slovenská rodinná farma. Čakajú na vás nielen jablká, ale v sezóne aj jahody, broskyne, čerešne a slivky. Samozber bude trvať približne do konca októbra. Pestujú sa tu odrody Braeburn, Golden Delicious, Idared, Jonagold, ale aj Pinova, Selena, Topaz, ktoré sú momentálne nedostupné. Všetky sa predávajú v jednotnej cene 0,60 € za kilogram.

www.emilovesady.sk  

Sad Fructop Ostratice

Samozber v obci Ostratice ponúka rozličné odrody pravých slovenských jabĺk: Gala, Golden Delicious, Jonagold, Topaz, Pinova, Idared, Fuji. V ponuke sú aj plody na kvas spolu so slivkami, ktoré skladujú v klimatizovanom sklade. Podľa sezóny sa organizuje aj samozber jahôd a sliviek. Ceny jabĺk sa pohybujú od 0,50 € po 0,90 € za kilogram v závislosti od odrody. Na mieste je možné zakúpiť i prepravky. www.samozberjablk.sk 

Ďalšie samozbery:

Agromix, Sedliská

Amazonit, Tekovská Breznica

Plantex, Piešťany

Poľnohospodárske družstvo, Čachtice

Sad Pustá Hora, Kozárovce

Samozber jabĺk, Veľký Báb