INŠPIRÁCIA: Ako ušetriť na potravinách? Takto to robili naše staré mamy
27.01.2021 | Rady starých materí | Milan Cigánik
Minuloročná finančná kríza, spôsobená pandémiou koronavírusu, sa nepriaznivo dotkla nejednej peňaženky. To nás donútilo viac si utiahnuť opasky a finančné prostriedky míňať iba na nevyhnutné veci.
Jedným zo spôsobov, ako ušetriť, je hospodárnejšie nakladanie s potravinami. Ľudia často nakupujú nadmerné množstvo potravín, z ktorých časť končí v kontajneroch. Prinášame vám niekoľko overených rád našich starých mám, ako zamedziť zbytočnému plytvaniu.
Jedzte menej mäsa
V minulosti sa mäso nekonzumovalo denne, no iba pri špeciálnych príležitostiach, akými boli oslavy, svadby, sviatky či víkendy. Naši starí rodičia nahrádzali mäso inými, ľahšie dostupnými ingredienciami, ktoré zasýtili celú rodinu a neboli finančne náročné. Dávali prednosť hlavne strukovinám, obilninám a múčnym jedlám.
Uvarte sýtu polievku
Ak máte v chladničke nespotrebovanú zeleninu, použite ju na prípravu polievky. Pridať môžete aj zvyšky mäsa či kostí, ktoré vám zostali v mrazničke. Čím hustejšia a výdatnejšia polievka, tým lepšie vás zasýti a vydrží i niekoľko dní. Najmä v zimných mesiacoch zahreje a dodá telu množstvo živín.
Spotrebujte všetko, čo doma máte
Hľadajte nové spôsoby, ako využiť potraviny, ktoré vám zvýšili. Nespotrebovaná zelenina sa hodí na prípravu polievky, prípadne ako plnka do omelety. Zvyšky ovocia použite do koláčov alebo k palacinkám. Ak vám zostala uvarená šošovica, skúste z nej vyčariť vynikajúce šošovicové karí. Rovnako sa dá experimentovať aj s ďalšími strukovinami.
Občerstvenie a obedy si do práce pripravujte doma
Je jednoduché objednať si v zamestnaní obed z reštaurácie, alebo z miestnej jedálne. No ak si zrátate náklady na celodennú stravu, vrátane rannej kávy a raňajok, výsledná cifra môže byť alarmujúca. Lacnejšie bude, ak sa naraňajkujete, kávu si vypijete doma a obed si donesiete do zamestnania so sebou.
Sterilizujte a zmrazujte potraviny
Zvyknete nakúpiť viac potravín, než spotrebujete? Naučte sa konzervovať a zamrazovať. Z nadbytočného ovocia možno uvariť džem, zamraziť ovocné pyré, ktoré neskôr použijete do koláčov a zákuskov. Nespotrebovanú zeleninu sterilizujte alebo zamrazte, aj mäso vám v mrazničke vydrží dlhšie.
Darujte jedlo
Vlastnoručne upečené a originálne zabalené domáce sušienky vašich priateľov určite potešia. Aj toto je spôsob, akým dáte ľuďom okolo seba najavo, že vám na nich záleží. Ušetriť možno i tak, že pre partnera pripravíte romantickú večeru pri sviečkach kedykoľvek počas celého roka. Jedlo je jazyk, ktorý všetci vieme využiť na zlepšenie vzájomných vzťahov.
Tip na záver - kompostujte
Ďalší spôsob, ako zužitkovať odpad z ovocia a zeleniny, je premeniť ho na kompost. Použite veľký plastový kôš na záhrade alebo menší kompostový kôš v kuchyni. Do nich odkladajte zvyšky ovocia i zeleniny. Obsah občas premiešajte a postupne pridávajte ďalšie vrstvy. Hotový kompost sa dá použiť aj ako hnojivo a sledovať, ako vám príroda pred očami mení odpad na život.