Hubárska sezóna je v plnom prúde. Tieto lokality sú medzi hubármi najpopulárnejšie
20.09.2021 | Lokality pre hubárov | Milan Cigánik
Začalo sa obdobie hubárčenia, ktoré je na Slovensku mimoriadne obľúbenou voľnočasovou aktivitou. Skúste aj vy spojiť návštevu prírody s hubárskou prechádzkou. Mnohé lokality na Slovensku sú na takýto typ relaxu ako stvorené.
Ideálnym obdobím pre zber húb sú mesiace september až november. Najčastejšie ich nájdete na miestach s dostatočnou vlahou, a to predovšetkým v lesnatých a horských oblastiach. Výskyt húb v konkrétnej lokalite záleží od množstva zrážok aj výšky teplôt. Na "hubačku" odporúčame vyraziť zavčas rána a držať sa známeho pravidla - zbierať iba tie druhy, ktoré poznáte. Vyhnete sa prípadným problémom s trávením i možnej otrave. Plody ukladajte do košíka, aby mohli dostatočne dýchať. Nepoužívajte igelit, v ktorom sa môžu zarosiť a začať plesnivieť. Zbierajte celú plodnicu, čiže nadzemnú časť, vrátane klobúka a hlúbika. Nazbierané kúsky spracujte v ten istý deň, no v chladničke ich skladujte nanajvýš dva dni.
Pomôže vám hubárska aplikácia
V súčasnej dobe moderných technológií je už k dispozícii aj mobilná aplikácia, ktorá môže byť pri zbere húb veľkou pomocou. Volá sa Výskyt húb a poskytuje prehľad o tom, kde momentálne hríby na Slovensku rastú. K dispozícii máte aj mapu s presne vyznačenými regiónmi. Máte tak možnosť posielať správy o ich výskyte vo vašom okolí. Hoci nepatríte k veľkým znalcom húb, viete si tu zobraziť detaily huby aj s popisom a fotografiou, pokiaľ ju samotný autor uverejnil. Aplikácia umožňuje zdieľať jednotlivé správy i na sociálnych sieťach. Vytvorená je pre operačné systémy Android a iOS a dostupná bezplatne.
Kompletné informácie k výskytu húb nájdete aj na webovej stránke www.nahuby.sk.
Skladovanie má svoje pravidlá
Po zbere hríby dôkladne očistite a odstráňte z nich nečistoty. Smiete ich usušiť, tie mladšie tiež nakladať v oleji či zavárať v kyslom, slanom alebo sladkokyslom náleve. Pri sušení je potrebné nakrájať ich na plátky, pri nakladaní je ale lepšie ponechať menšie kúsky celé. Hríby sušte pri sporáku, respektíve v blízkosti iného zdroja menšieho tepla, a to aspoň 36 hodín. Na sušenie nepoužívajte noviny a papier, mohli by sa na ne prilepiť. Potom ich nasypte do ľanových či bavlnených vreciek a opäť sušte v teplom prostredí pár dní. Skladujte ich v sklenených nádobách so soľou, bobkovým listom a celým čiernym korením.
Inšpirácia v kuchyni
Pred prípravou pokrmu je potrebné huby aspoň na 20 minút namočiť do vody, aby zmäkli. Ak chcete hríby nakladať do oleja, očistené a umyté ich nechajte usušiť na tri hodiny na kuchynskej utierke. Následne ich vložte do roztoku zloženého z bieleho octu a suchého bieleho vína v pomere 50:50, so štipkou soli a klinčekom. Po niekoľkých minútach ich vyberte a dajte na noc odležať. Na nakladanie do oleja používajte extra panenský olivový olej, bobkový list, čierne korenie. Poháre následne skladujte na chladnom a tmavom mieste. Konzumujte ich však až po tridsiatich dňoch od naloženia. Iným, vo finále nemenej chutným spôsobom skladovania hríbov, je určite zamrazenie v mrazničke či konzervovanie v soli.
Najčastejší výskyt húb môžeme zaznamenať v týchto oblastiach Slovenska:
Záhorie (Malacky, Senica) a Malé Karpaty, Kysuce (Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina), Liptov (Ružomberok, Liptovský Mikuláš), Orava (Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín), stredné Slovensko (Martin, Banská Bystrica, Zvolen, Detva, Žiar nad Hronom, Brezno) a východné Slovensko (Košice, Sabinov, Hanušovce nad Topľou, Medzilaborce, Vranov nad Topľou, Trebišov, Michalovce, Humenné, Snina či Sobrance).