Francúzski vinári sa zmietajú v kríze. Na kolená ich položilo počasie

Francúzski vinári sa zmietajú v kríze. Na kolená ich položilo počasie

04.12.2021 | Vinárstvo vo Francúzsku | Iveta Hricková

Podnikanie v oblasti potravinárstva býva často závislé od vplyvov počasia. Stačí jeden horší rok a poľnohospodárom to môže úplne zruinovať biznis.

Svoje by o tom vedeli rozprávať francúzski výrobcovia vín, ktorí majú za sebou jednu z najhorších sezón za posledných tridsať rokov.

Trápili ich mrazy

Zatiaľ čo na Slovensku sme zažívali nečakane teplý november, vo Francúzsku mali úplne opačný problém. Predposledný mesiac tohto roka bol v tejto krajine nezvyčajne studený. Vo viacerých regiónoch sa vyskytli prízemné mrazy, ktoré potrápili takmer všetkých poľnohospodárov. Mimoriadne chladné počasie však postihlo najviac vinárov. Tí bojovali s prvými mrazíkmi pomocou zakladania pahrieb a pálením veľkých sviečok či faklí, rozmiestnenými vo vinohradoch. Najhoršie na tom bol región Champagne, kde teplota vzduchu klesla v priebehu jedného týždňa z 26°C na -6°C.

Straty 50 percent

Napriek obrovskej snahe sa pestovateľom nepodarilo zachrániť celú úrodu hrozna. Vinári zvyčajne rátajú so stratami okolo 25%, ktoré sú zapríčinené poveternostnými podmienkami, no tento rok je to, žiaľ, podstatne horšie. Predpokladajú, že vplyvom mrazivého počasia prídu o zhruba 50% úrody. A to ešte očakávajú príchod najchladnejších zimných mesiacov, ktoré môžu poškodiť ďalšie viniče. V podaktorých regiónoch sa pestovatelia obávajú, že mrazy zničia väčšinu úrody. Pre Francúzov tak nastala katastrofálna sezóna. Naposledy sa s obdobným, nepriaznivým počasím museli vysporiadať pred tridsiatimi rokmi. V tom čase niekoľko menších vinárskych podnikov dokonca skrachovalo.

Musia sa vyrovnať s klimatickými zmenami

Nezvyčajne chladné počasie nie je jediný problém, ktorý trápi vinárov po celom svete. Pestovanie viniča a jeho kvalitu negatívne ovplyvňuje i klimatická kríza, prejavujúca sa výraznými výkyvmi počasia. Na jar sa museli vo Francúzsku vysporiadať s nezvykle vysokými teplotami. Toto obdobie až príliš horúcich dní trvalo od marca do apríla. Odborníci zdôrazňujú, že vinári by sa mali v nasledujúcich rokoch pripraviť na veľké klimatické rozdiely a postupne začať pestovať vinič aj v oblastiach, kde to doposiaľ nebolo možné. Svetoznáme vinárske regióny i firmy sa musia prispôsobiť a hľadať odrody, ktoré budú vyhovovať meniacim sa poveternostným podmienkam.

Ďalšia rana popri pandémii

Zničená úroda je pre vinárov devastujúca aj preto, že sa už predtým museli popasovať s veľkými stratami, spôsobenými pandémiou koronavírusu. Napriek tomu, že ľudia začali kupovať viac vína v obchodoch, tento predaj nedokázal pokryť spotrebu, ktorú zaznamenali po iné roky v reštauráciách či na väčších akciách. Veľa firiem sa tak dostalo do mínusu a s ťažkosťami prežili rok 2020. Keď sa situácia začala pomaličky vracať do normálu, prišla ďalšia rana v podobe zničenej úrody a nepriaznivého počasia.