Čierny a zelený čaj: Prečo sú zdravé a viete, ako ich správne pripraviť?

Čierny a zelený čaj: Prečo sú zdravé a viete, ako ich správne pripraviť?

10.07.2021 | Čaje, ako ich nepoznáme | Danka Šoporová

Čaj je lahodný, a najmä obľúbený nápoj, ktorý ľuďom po celom svete prináša každodenné potešenie i blahodarne účinky. Aj počas leta môže priniesť vítané osvieženie.

Dokáže povzbudiť ľudský organizmus, navodiť pocit uvoľnenia a relaxu v čase, keď si potrebujeme oddýchnuť. Treba si však vedieť vybrať ten správny druh. Srdcia mnohých z nás si získali predovšetkým zelený čaj spolu s čiernym. Pýtate sa, prečo? Nuž, nielen pre výraznú chuť, ale aj nemalé zdravotné benefity. A práve na tie sa v nasledujúcich riadkoch zameriame. 

Prečo piť čierny čaj?

  • znižuje riziko infarktu a pomáha predchádzať ochoreniam srdca,
  • vyrovnáva hladinu cukru v krvi,
  • zmenšuje množstvo zubného povlaku a tým aj vznik zubného kazu,
  • zabraňuje žalúdočným kŕčom,
  • posilňuje imunitný systém,
  • pomáha zvýšiť koncentráciu.

Ani zelený čaj v ničom nezaostáva a na ľudský organizmus vplýva viac než pozitívne. Napokon, presvedčte sa sami. 

Zelený čaj totiž:

  • funguje ako prevencia rakoviny,
  • má antibakteriálne účinky,
  • pomáha pri chudnutí a očiste organizmu,
  • zlepšuje činnosť obličiek,
  • zmierňuje problémy močových ciest,
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Príprava týchto nápojov samozrejme podlieha istým „nepísaným“ pravidlám. Zopár z nich, ktoré sa radia k tým najdôležitejším, vám prezradíme:

  • Uprednostnite sypané čaje. Sú kvalitnejšie než vreckové a ich účinok býva silnejší.
  • Lístky sypaného čaju sa po zaliatí vriacou vodou krásne rozvinú, uvoľnia arómu a zdraviu prospešné látky.
  • Na každom čajovom balení sa nachádza odporúčaná doba lúhovania. Tú neskracujte a ani nepredlžujte.
  • Zelený čaj, kvôli uchovaniu vitamínov, zalejte vodou maximálnej teploty 70 stupňov Celzia. 
  • Pre skladovanie čajov sú najhodnejšie vzduchotesné nádobky - plechové. Nikdy neskladujte čaj priamo s kávou alebo koreninami. Rýchlo na seba naviaže cudziu arómu.
  • Chuť príliš silného čaju, napríklad čierneho Earl Grey, zjemní sladká smotana alebo trocha mlieka. 
  • Biely cukor sa výborne hodí na osladenie ľahkých, jemných druhov čierneho čaju. 
  • Trstinový cukor dodáva korenistým čajom nádych karamelu. Agátový med zas chuť čaju zjemní.
  • Zvyknete popíjať čaj z obrovského hrnčeka? Chyba. Čaro čajového rituálu najlepšie precítite z menšej šálky, do ktorej si budete teplý čaj postupne dolievať. 

Cisársky Pu erh

V dávnych časoch patril Pu erh medzi najvyberanejšie čajové sorty podávané iba čínskym cisárom. Bežnému ľudu nebola jeho konzumácia povolená, z čoho pramení pôvodný názov "cisársky čaj". 

Pu erh je okresné mesto v čínskej provincii Yunnan, jednej z najväčších vývozcov kvalitného čaju so špecifickou, dymovou chuťou. Pu erh získavame z čajovníka druhu "Camellia assamica“, charakteristického neobvykle veľkým listom. Obľúbený čínsky nápoj má celý rad účinkov na ľudský organizmus. Posilňuje imunitu, napomáha lepšiemu tráveniu, pôsobí antidepresívne, chráni pred infekčnými chorobami a má antibakteriálny vplyv. Odporúča sa pri migrénach i poruchách spánku. Pomáha ľuďom s astmou, sennou nádchou, ale aj cukrovkou.