Barbora Kyšková radí: 5 dôvodov, prečo tento rok vyskúšať vegánske Veľkonočné sviatky

Barbora Kyšková radí: 5 dôvodov, prečo tento rok vyskúšať vegánske Veľkonočné sviatky

01.04.2021 | Barbora Kyšková | Danka Šoporová

Pre niekoho iba základná potreba nutná k prežitiu, pre iného liek i pôžitok v jednom. Reč je o jedle, ktorému sa v ostatných rokoch venuje čoraz viac pozornosti. O to väčšmi, ak mu nechýba prívlastok zdravé.

Presne sem spadá vegánska strava, ktorá sa aj v našich končinách teší stúpajúcemu záujmu. Svoje o tom vie i vegánka Barbora Kyšková, veď novinky v oblasti vegánstva má rokmi v malíčku. Poznať ju môžete z množstva seminárov, prednášok a v neposlednom rade sa stala vítanou a dlhoočakávanou posilou tímu Šuhajíci pri panvici - projektu, ktorý ponúka nevšedný gastronomický zážitok všetkým milovníkom kvalitnej kuchyne. Je celkom pravdepodobné, že po prečítaní nasledujúcich riadkov vás táto sympatická červenovláska „prinúti“ zamyslieť sa nad otázkou: „Čo tak vyskúšať vegánsku Veľkú noc?“ Ona sama na ňu totiž nedá dopustiť a prezradila nám tiež dôvody.

Známa vegánka Barbora Kyšková s rodinou

5 x ÁNO pre vegánske sviatky jari, pretože:

  1. Vegánstvo a tradičné sviatky sa nevylučujú...

...ako tvrdí Barbora, existuje nespočetne inšpirácií. „Keď niekto chce, vie si pripraviť aj vegánske vajíčko, ktoré je na prvý pohľad na nerozoznanie od toho klasického. Vegánske žĺtko sa pripravuje z tekvice či z paradajok,“ prezrádza nám sympatická červenovláska. Zároveň priznáva, že Veľkú noc nemala v extra obľube a vždy sa najviac tešila na jedlo. „S maminou sme robili obložené misy, plnený syr a maľovali vajíčka. Nedávno sme sa s manželom smiali, čo budeme vlastne maľovať, keď nejeme vajíčka. Po minulé roky som to neriešila, naša dcérka bola malá, no teraz mám v pláne zahájiť nové zvyky. Možno si niekto po prečítaní týchto riadkov poklepe na čelo, no vymyslela som, že budeme maľovať kamene s veľkonočnou tematikou a rozmiestnime ich po záhrade. Myslím, že to bude rovnako pekné,“ má jasno vo veľkonočných prípravách Barbora Kyšková.

  1. Motivácia zo zahraničia...

...práve tento trend je v zahraničí absolútne bežný. Barbora nám ho i ozrejmila: „Obvyklý spôsob býva taký, že vegáni si prispôsobujú recepty do vegánskej verzie. Pochopiteľne podľa toho, aké tradičné recepty preferuje konkrétna krajina. Presne to sme si zaužívali aj u nás doma. Jedna slovenská firma dokonca vyrába vegánske údené a aj klobásky. Chutia geniálne!“

  1. S receptami si poradia aj začiatočníci

„My si robievame domáci pečený syr z kešu orechov, nakladaných paradajok v oleji alebo papriky, syrovú chuť im dodáva sušené lahôdkové droždie. Vyjde z toho krásny bochníčkek, z ktorého si odkrajujeme a dá sa ním pekne ozdobiť misa. Tento rok sa chcem pokúsiť o plnený syr podľa mojej maminy. Sama som zvedavá na výsledok.“ Kým táto dobrota je hlavne tipom pre zručnejších kuchárov a kuchárky, odporúča nám aj jednu veľmi jednoduchú vegánsku, veľkonočnú dobrotu. Ide o slanú tortu z toastových chlebíkov. Takýto je postup. „Toasty ukladáte vedľa seba a na seba aby vznikol obdĺžnik a plníte ju rôznymi nátierkami, šalátmi, zeleninou, tempehom, s vegánskymi náhradami salám, kreativite sa medze nekladú. Vrch na záver natriete nátierkou a ozdobíte šalátom, vyrezávanými redkvičkami a cherry paradajkami. Po vizuálnej stránke je to nádhera a chuť viac než dokonalá.“

  1. Zdravie na tanieri a vždy po ruke...

...vegánsky jedálniček si zakladá na príjme živín výlučne z rastlinných zdrojov a striktne odmieta všetko, čo je živočíšneho pôvodu. Vegáni nejedia mäso, mliečne výrobky, vajcia a niektorí z nich ani med. Početné výskumy ukazujú, že vegánska strava môže byť veľkým prínosom pre zdravie človeka, a navyše je daný spôsob stravovania šetrnejší k našej planéte. Ako potvrdzuje Barbora Kyšková, vegánska kuchyňa je pestrá, sýta, s celoročnou dostupnosťou potravín. V jej chladničke nikdy nechýba veľa šalátov, čerstvej farebnej zeleniny, ovocia, tofu, z ktorého si z času na čas spraví vegánsku bryndzu, ďalej kešu orechy na prípravu syrov a ďalšie obľúbené suroviny. No pozor! S konzumáciou čisto rastlinnej stravy prichádza zodpovednosť. Vegáni si musia strážiť dostatočný príjem vitamínov B12, D, omega-3 mastných kyselín a zinku. Pokiaľ budú prijímať tieto látky hoc zo suplementov, môžu sa tešiť na veľa dôležitých benefitov, vrátane zdravšieho tela, menšieho rizika poškodenia obličiek či nižšej hladiny zápalu v tele.

  1. Preč so stereotypmi. Vyskúšajte niečo nové...

...veď aj takáto maličkosť, akou je obmena receptov a nahradenie tradičných, ťažkých jedál zdravšími alternatívami, vie byť v skutočnosti pre každodenný život veľkým prínosom. S týmito slovami súhlasí i Barbora: „Ak je človek zvedavý a chce vyskúšať niečo nové a zdravé, netreba váhať. Po vegánskom jedle, ak nejde o polotovary, sa vám málokedy stane, že máte pocit ťažoby na žalúdku a neprekonateľnej únavy. Skôr naopak. Treba mať predsa veľa energie, aby sme my ženy vládali utekať pred šibačmi. :-)“ 

Barboru Kyškovú môžete sledovať aj na jej blogu.