A túto dobrotu poznáte? Ideálne triky na jej pestovanie u nás a TÚTO pochúťku si zamilujú všetci!

A túto dobrotu poznáte? Ideálne triky na jej pestovanie u nás a TÚTO pochúťku si zamilujú všetci!

31.05.2022 | Okra pre zdravie | Redakcia

Jej domovom je severovýchodná Afrika a aj z tohto dôvodu sa okra považuje za potravinu chudobných ľudí. Svojím nutričným zložením a zdravotnými účinkami sa však hravo vyrovná iným, oveľa obľúbenejším pokrmom.

Jej konzumentov možno rozdeliť do dvoch kategórií. Prvou skupinou sú ľudia, ktorí ju po ochutnaní už nikdy viac nezjedia, druhá skupinka si jej jemnú, no zľahka trpkú chuť, ihneď zamiluje. Do ktorej patríte vy?

Vitamínová bomba

Okra, alebo ak chcete ibištek jedlý, je ideálnym rastlinným zdrojom vitamínov A, C, B, vápnika i zinku. Taktiež predstavuje dôležitý zdroj vlákniny a kyseliny listovej, na ktorej dostatočný príjem by mali dbať predovšetkým nastávajúce mamičky v prvom trimestri tehotenstva. Za zmienku rozhodne stoja i mangán, vitamín K a horčík, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie nervovej sústavy.

Jedna porcia okry obsahuje nie viac ako tridsať kalórií, nájdeme v nej približne 3 gramy vlákniny, 2 gramy bielkovín, 0,1 gramu tuku a sedem gramov sacharidov. Pre osoby, ktoré sa snažia schudnúť alebo dbajú na pravidelnú očistu organizmu, ide bez najmenších pochýb o dokonalú potravinu nabitú zdravím.

Posilní imunitu

Okra je bohatá na antioxidanty a vitamín C. Táto dvojkombinácia sa považuje za osvedčenú a silnú zbraň na zvýšenie imunity človeka, účinne pomáha pri zdolávaní, respektíve predchádzaní civilizačných ochorení. Zíde sa nám aj v tomto neľahkom období, keď celý svet bojuje s pandémiou. Lekári tvrdia, že pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínu C, čiže aj okry, napomáha zmierňovať príznaky astmy.

Odstráni zápchu a zníži cholesterol

Iným, veľmi dôležitým účinkom tejto zeleniny, je schopnosť pozitívne vplývať na metabolizmus a celý tráviaci trakt. Obsahuje vysoké množstvo vlákniny, ľahko sa rozpúšťa vo vode, takže aj v žalúdku. Vďaka minimálnemu obsahu tuku sa hravo postará o zníženie hladiny škodlivého cholesterolu.

Dobrá správa aj pre cukrovkárov

Konzumácia okry má blahodarný vplyv na činnosť obličiek i ľadvín. Zaujímavý je výskum z roku 2005, keď vedci zistili, že každodenná konzumácia okry minimalizuje výskyt klinických príznakov poškodenia ľadvín u pacientov s diabetom. Výskum porovnával stravovacie návyky týchto pacientov s cukrovkármi, ktorí okru nekonzumovali a dodržiavali výlučne diabetický jedálniček. Táto informácia je obzvlášť užitočná, keďže ochorenia ľadvín sa takmer z polovice vyvíjajú spolu s cukrovkou.

Nedávno bol v semenách okry objavený lecitín, ktorý údajne in vitro zničí až 72% buniek spôsobujúcich rakovinu prsníka. Pektín, ktorý sa nachádza pod šupkou, dokáže podľa znalcov v laboratórnych podmienkach eliminovať zhruba 75% zhubných buniek.

Ako ju pripraviť?

Okra má v kuchyni široké možnosti využitia. Chutí varená, dusená, grilovaná, ale i nakladaná. O cenné látky ju neochudobníte ani pri smažení. Keďže semiačka okry sú mazľavé, hodí sa aj k vareniu omáčok. Jej príprava je otázkou desiatich minút, za to výborná chuť v ústach po nej ostáva ešte hodiny. Perfektná je napríklad v kombinácii s paradajkami, osmažená na oleji s cesnakom. V západných častiach Afriky sa teší obľube polievka zo sušenej okry, listov baobabu a kvetov ibišteka.

Užitočné triky

*Čerstvú okru spoznáte podľa toho, že po ohnutí sa zlomí.

*Mazľavosti sa ľahko zbavíte, akonáhle okru krátko povaríte alebo osmažíte.

*Okru skladujte ideálne vo vrecku a pred uskladnením ju neumývajte. Takto vám v chladničke vydrží tri až štyri dni.

*Okra nesmie prísť do styku s hliníkovým alebo medeným riadom, v opačnom prípade zmení farbu a nebude vizuálne lákať ku konzumácii.

 

Na záver vám prinášame recept na praženú pochúťku, ktorú si môžete dopriať ako ľahkú večeru.

Pražená okra

4 porcie

Pripravte si:

  • 250 g okry
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL mletých koriandrových semiačok
  • 1 ČL mletého kardamónu
  • 250 ml gréckeho jogurtu
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 PL posekanej bazalky
  • soľ

Takýto je postup:

Okru na koncoch orežte a dajte do hrnca s osolenou vodou. Povarte 10 minút. Následne ju vyberte, sceďte a osušte papierovou kuchynskou utierkou. Na panvici rozpáľte olej, pridajte okru, koriander, kardamón a zľahka opekajte asi 5 minút. Jogurt zmiešajte s paprikou a pridajte k okre. Nechajte prehriať, no pokrm nepriveďte do varu. Na záver preložte na tanier a posypte bazalkou. Dobrú chuť. :-)