6 nových trendov, ktoré nás čakajú tento rok v gastronómii

6 nových trendov, ktoré nás čakajú tento rok v gastronómii

09.01.2021 | Trendy v Gastronómii | Iveta Hricková

Gastronomický biznis patrí kvôli pandémii k tým najzasiahnutejším. Napriek tomu sa ľudia pracujúci v tomto sektore nevzdávajú a neustále prichádzajú s novými nápadmi.

Kreatívne presadili hneď niekoľko nových trendov, ktoré ovplyvnia najbližšie mesiace.

Donášky jedla bez osobného kontaktu

Táto novinka "je dielom" koronavírusu. Veď reštaurácie museli zostať zatvorené, a pokiaľ si chceli zarobiť aspoň niečo, museli sa preorientovať na donášku jedál. Podľa nového trendu už neprídete do kontaktu ani s človekom z doručovacej služby. Účet vyplatíte vopred, jedlo vám pracovník zanesie v taške priamo pred dvere, zazvoní a vy si po jeho odchode vyzdvihnete objednávku. Cieľom je zabezpečiť ľuďom viac súkromia a v prípade podobných chorôb sa lepšie chrániť.

Fermentované produkty

Šéfkuchári skladajú svoje jedlá z viacerých chuťových zložiek, aby vytvorili dokonalú kulinársku symbiózu. Obzvlášť radi majú kyslé suroviny, ktoré slúžia ako prekvapivý prvok a samotné recepty skvele doladia. Práve tak sa dostali k fermentovaniu, pomocou ktorého nakladajú rôzne druhy zeleniny, ovocia či hríbov. Každý lepší podnik si vyrába vlastné produkty, vylaďuje tým charakteristickú chuť pokrmov a vďaka tomu sa z fermentovania stal úplne nový, populárny trend.

Špeciálne diéty

Počet ľudí s určitým typom potravinovej intolerancie rastie, čo ovplyvnilo aj gastrobiznis. Reštaurácie sú v súčasnosti povinné uvádzať v jedálnom lístku všetky alergény, ktoré obsahujú jednotlivé pokrmy. No keďže nechcú prichádzať o klientov, začali pre nich vymýšľať špeciálne receptúry, vhodné aj pre ľudí so zdravotnými ťažkosťami. Do menu sa čoraz častejšie dostávajú sekcie s obsahom rôznych, pre zdravie nevyhnutných diét.

Zero waste

Plytvanie potravinami sa stáva vážny, celosvetový problém. Slávni šéfkuchári preto premýšľajú, ako využiť suroviny do poslednej bodky a vďaka tomu minimalizovať odpad. Zero Waste sa stalo fenoménom, vznikajú dokonca špeciálne podniky, ktoré sa venujú tejto technike spracovania surovín a uvádzajú to aj vo vlastných názvoch.

Aplikácie

Špeciálne aplikácie supermarketov a rôznych obchodov nie sú v súčasnosti ničím ojedinelým. Počas nasledujúcich mesiacov by k nim mali pribudnúť aj novinky z gastro biznisu. Vaša obľúbená reštaurácia vám môže efektívnejšie posielať zaujímavosti, zoznámiť vás s novým menu, predstaviť najlepšie jedlá v ponuke a pozvať vás na špeciálne akcie. Samozrejmosťou je i jednoduchší systém na rezerváciu miest.

Levantínska gastronómia

Tento pojem označuje zmes tradičných kuchýň z Libanonu, Palestíny, Sýrie, Turecka, Izraela, Egypta a Cyprusu. Sú známe používaním veľkého množstva byliniek, korenín, ale tiež zeleniny a sviežich chutí. Po popularite ázijskej a talianskej gastronómie tak prichádza nový hit, ktorý bude v reštauráciách dominovať ešte niekoľko rokov.